Lewis Hamilton wil dat de Formule 1 meer doet voor de mensenrechten

28 november 2020 — Lewis Hamilton laat optekenen dat er enorme problemen zijn met de mensenrechten in bepaalde landen waar de F1 te gast is en hij wil dat de sport meer doet om daar verandering in te brengen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Lewis Hamilton (@lewishamilton)

Bij de GP van Bahrein is de discussie over mensenrechten nooit ver weg want het land heeft geen al te beste reputatie op dat vlak. Dissidenten worden het leven zuur gemaakt of gearresteerd, ook bijvoorbeeld degenen die tegen de GP van Bahrein zijn. In 2011 zag Bernie Ecclestone zich genoodzaakt de GP af te gelasten omdat het te onrustig was in Bahrein.

Daar bovenop kwam dat de F1 de voorbije weken met het nieuws kwam dat er vanaf volgend jaar ook een GP van Saoedi-Arabië op de kalender zal staan, ook een land waar het niet altijd even nauw genomen wordt met de rechten van de mens.

Dat is vreemd voor een sport die zich vooral sinds dit jaar profileert als een sport die vecht voor diversiteit en tegen racisme. Wereldkampioen Lewis Hamilton gaat voorop in die strijd en hij roept de F1 nu ook op om meer te doen voor de mensenrechten in de landen die het wereldkampioenschap aandoet.

“Natuurlijk is de mensenrechtenkwestie in zoveel plaatsen waar we naartoe gaan een consistent en enorm probleem”, aldus Hamilton in Bahrein. “We zijn waarschijnlijk een van de weinige sporten die naar zoveel verschillende landen gaat en ik denk dat we als sport meer moeten doen”.

Afgelopen week kreeg Hamilton ook verschillende brieven van Sayed Alwadaei, directeur van het Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD), dat gevestigd is in Londen. De organisatie drukt samen met nog vijftien andere organisaties haar bezorgdheid uit over de aanwezigheid van de F1 in Bahrein, ondanks mishandeling van tegenstanders van het evenement.

Hamilton zal dit weekend de problemen persoonlijk met de kroonprins van Bahrein bespreken en hij vindt ook dat de F1 moet werken naar een systeem van criteria waaraan een land moet voldoen om een GP te organiseren.

“Er zijn enkele stappen gezet voor de plaatsen waar we naartoe gaan. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden uitgevoerd en het is niet alleen maar zeggen dat we iets gaan doen, we moeten ook daadwerkelijk actie ondernemen. Dat gaat wat werk van ons allemaal op de achtergrond vergen.”

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België