McLaren: “De samenwerking met Honda was een regelrechte ramp”

21 september 2017 — McLaren-teambaas Eric Boullier vertelt dat de samenwerking met Honda een regelrechte ramp was en dan doelt hij vooral op de geloofwaardigheid van de Britse renstal als topteam in de F1.


De renstal uit Woking ging vanaf 2015 een samenwerking aan met Honda in de hoop van de gloriedagen uit de late jaren 80 en het begin van de jaren 90 te laten terugkomen. Ondertussen weten we allemaal wel hoe het die nieuwe samenwerking vergaan is en het voorbije weekend maakten beide partijen er een einde aan.

In een interview met de officiële F1-website geeft teambaas Eric Boullier toe dat McLaren als team actie moest ondernemen om terug geloofwaardig te worden en nieuwe sponsors aan te trekken.

“Als je naar de laatste drie jaar kijkt kun je alleen maar vaststellen dat het een regelrechte ramp was op het vlak van geloofwaardigheid en ook om nieuwe sponsors te vinden,” aldus Boullier.

“Binnen de vijf jaar moet McLaren terug staan waar het hoort en dan volgen de sponsors vanzelf. We zijn nu negende in de stand bij de constructeurs en ik ben er zeker van dat we met een goede motor zeker vierde zouden staan, met het geld dat je krijgt van de FOM voor die plaats verdien je die motoren al terug. Op financieel vlak is het risico dus miniem.”

Boullier vertelt ook dat McLaren zijn alliantie met Honda al serieus in vraag stelde tijdens de testdagen in Barcelona voorafgaand aan het seizoen. Het werd toen al pijnlijk duidelijk dat de Britse formatie veroordeelt zou zijn tot achterhoedegevechten in 2017.

“Na de testdagen in Barcelona hebben we geprobeerd om Honda te helpen om de situatie op korte termijn om te keren. We wilden gesprekken met de andere motorenbouwers en zonder al teveel in detail te treden werd het ons toen al duidelijk dat Honda de vooraf gestelde doelstellingen weer niet zou halen.”

“Tegen de zomerperiode werd het voor ons duidelijk dat we een beslissing moesten nemen, verder gaan met Honda of andere oorden opzoeken.”

Toch wil de Fransman benadrukken dat ondanks alle problemen het alles behalve gemakkelijk was om te scheiden van Honda.

“De bedoeling van hen, en ook van ons, was om die legendarische samenwerking uit het verleden weer te laten opleven. Op papier zag het er allemaal goed uit, maar de manier waarop het uitgevoerd is was niet goed.”

“Gelukkig zijn we in vriendschappelijke sfeer uit elkaar kunnen gaan. Ze weten wel dat ze op een bepaald moment de vruchten zullen plukken van hun inspanningen, maar dat zullen ze met een andere partner doen want wij hebben niet genoeg tijd om daarop te wachten.”

“Ik ben blij dat ze toch in de F1 blijven en een ander team hebben gevonden. Ik vind het persoonlijk spijtig dat het met ons niet gelukt is, maar het zijn drie intense jaren geweest,” besluit Boullier.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: HondaMcLaren

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België