McLaren en Renault onderhandelen in Monza

02 september 2017 — De Renault-bazen hebben op vrijdag gesprekken gevoerd met McLaren. Zak Brown laat weten dat het een moeilijke puzzel is en dat ze niet alle stukjes zelf in handen hebben.


Er is nog geen definitieve beslissing maar McLaren lijkt af te stevenen op een deal met Renault om hen vanaf 2018 van motoren te voorzien.

Veel zal echter afhangen van het feit of Toro Rosso en Honda tot een overeenkomst kunnen komen. Op die manier zouden de Japanners toch in de Formule 1 kunnen blijven, zelfs na een scheiding van McLaren.

Na de oefensessies hebben de Renault-bobo’s Jerome Stoll, Cyril Abiteboul en Alain Prost samen met Ross Brawn gesprekken gevoerd in de motorhome van McLaren.

“Het is zeer ingewikkeld,” had McLaren-baas Zak Brown daarover te vertellen. “Moest alles al in kannen en kruiken zijn stond ik hier nu een aankondiging te maken. Er zijn echter nog grote uitdagingen die we moeten aangaan. Het kan nog alle kanten uit, dit is waarschijnlijk een van de grootste beslissingen ooit in de geschiedenis van McLaren.”

Hoewel Toro Rosso al herhaaldelijk gezegd heeft dat ze dit weekend een beslissing willen aangaande hun eigen motoren voor volgend jaar, zegt Brown nog tijd te hebben tot half september om hun keuze te maken. Over de onderhandelingen tussen McLaren en Honda wou de Amerikaan niks kwijt.

Naar verluidt steekt Honda ongeveer zo’n 54 miljoen euro per jaar in de Britse renstal maar, na drie jaar in de achterhoede te hebben gevochten, is de enige prioriteit voor volgend jaar weer competitief zijn volgens Zak Brown.

“We moet vooruit op sportief vlak,” verduidelijkt de Amerikaan. “We gaan dus proberen om de best mogelijke sportieve beslissing te nemen voor het team. McLaren kan het zich niet veroorloven om niet op het podium te staan.”

“Het is een grote beslissing die we moeten nemen op verschillende vlakken en het financiële is daar een aspect van. Gelukkig hebben we enorm toegewijde aandeelhouders en dat maakt dat we een beslissing op het sportieve vlak kunnen maken zonder het financiële in het gedrang te brengen.”

Alsof CEO Zak Brown daar nog niet genoeg zorgen mee aan zijn hoofd heeft is er ook nog de vraag wat Fernando Alonso gaat doen in 2018. De Amerikaan ontkent alvast dat Alonso hem voor een ultimatum zou gesteld hebben.

“Fernando heeft ons helemaal niet voor een ultimatum gesteld,” aldus Brown. “Hij zal zijn beslissing baseren op het feit of hij vindt dat we competitief zullen zijn of niet. Er wordt onderhandeld maar in het geval dat het op niets moest uitdraaien moet je natuurlijk wel een plan B en plan C hebben, en dat hebben we.”

Over dat plan B en plan C houdt Brown zich op de vlakte maar hij licht wel een tip van de sluier op door te zeggen dat het niet om Lando Norris gaat die voor McLaren in Hongarije tijdens de testdagen in actie kwam.

Geschreven door Tom Schots

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België