“McLaren had een erg kwetsbaar bedrijfsmodel”

20 december 2020 — Paul Walsh, CEO van de McLaren Group, licht de beslissing toe waarom een groot deel van de aandelen van McLaren Racing verkocht werden.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door McLaren (@mclaren)

Tijdens het laatste raceweekend van 2020 werd bekendgemaakt dat een consortium rond de investeringsmaatschappij MSP Capital om en bij de 205 miljoen euro zou investeren in het F1-team van McLaren. Dat betekent dat ze vijftien procent van de aandelen in handen hebben.

Hoewel McLaren de laatste twee seizoenen getoond heeft dat ze goed bezig zijn in Woking legt Paul Walsh uit waarom het noodzakelijk was om op zoek te gaan naar vers kapitaal.

“McLaren had een fragiel bedrijfsmodel, omdat de cashflow van automotive (de straatauto-afdeling) vervolgens werd ingezet in de racerij,” aldus Walsh.

“Er zijn twee totaal verschillende bedrijfsdoelstellingen. Automotive moet het hebben van cashflow winst per aandeel terwijl de raceafdeling veel meer draait om kapitaalgroei.”

Als autoconstructeur heeft McLaren enorm te lijden gehad onder COVID-19 maar tegelijkertijd bleven de lopende kosten van de raceafdeling wel verder lopen.

“We stopten met auto’s produceren omdat onze fabriek gesloten was,” gaat Walsh verder. “Als je geen auto’s produceert verkoop je er ook geen en als je er geen verkoopt is er ook geen cashflow.”

“Tegelijkertijd bleef ons raceteam wel geld uitgeven zoals ze dat zouden moeten doen. Die situatie heeft ons doen inzien dat ons bedrijfsmodel fundamenteel moest aangepast worden.”

“Ik denk dat we dit hoe dan ook zouden gedaan hebben maar het staat buiten kijf dat, net zoals veel andere bedrijven de pandemie van een aantal zwakheden gebruik heeft gemaakt en ze uitvergroot heeft. Daarom was er nu wel sprake van een zekere dringendheid om dit af te handelen.”

Door deze kapitaalinjectie heeft het F1-team wel weer ademruimte gekregen en kunnen ze ze zich terug toeleggen op projecten als een nieuwe windtunnel.

“We hadden ons ook gewoon aan de situatie kunnen aanpassen en Zak Brown minder geld ter beschikking kunnen geven maar we moeten ook eerlijk blijven tegenover onszelf en toegeven dat dat zou betekenen dat we onze ambities moeten terugschroeven, en dat vinden we helemaal niet leuk.”

“Wat we hier in principe willen bereiken is een goede structuur vinden voor het bedrijf en tegelijkertijd Zak de middelen geven om zijn team goed te laten presteren. En dat hebben we naar mijn mening bereikt.”

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België