McLaren: “Tikkende tijdbom onder de F1 is ontploft”

13 september 2018 — Het niveauverschil tussen de grote drie en de rest, het bijna-faillissement van Force India en de onzekere toekomst van een toptalent als Esteban Ocon. Volgens McLaren-CEO Zak Brown is de bom die al een tijdje onder de F1 lag te tikken ontploft. Hij vindt dat Liberty Media alles in het werk moet stellen om hun geplande veranderingen in 2021 door te voeren.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1) op

“We hebben het allemaal al een tijdje zien aankomen, ik ben helemaal niet jaloers op wat Liberty Media geërfd heeft,” aldus Brown tegenover ‘Autosport’. “Dit is iets dat al langer aan de gang is.”

“Bernie had over alles controle en hij hield alles samen maar de realiteit was dat het een tikkende tijdbom was en nu zijn er een paar dingen ontploft. Dat heb ik tegen Liberty Media gezegd en dat was hard maar soms moet je dingen echt kapot maken alvorens je ze kan repareren.”

“Ik heb nooit gedacht dat de F1 te groot was om te falen. Ik denk wel dat het hele circus de nodige arrogantie had om te denken dat de problemen zichzelf wel zouden oplossen, dat doen ze namelijk altijd. Ik kan je niet zeggen hoe dikwijls ik al gehoord heb: ‘Dat lost zichzelf wel op.’”

“Of het nu een raceteam betreft of een rijder die in plaats van in een racezitje op de straat eindigt, dat zijn dingen die niet onopgemerkt mogen voorbij gaan.”

Hoe langer de onderhandelingen aanslepen hoe onwaarschijnlijker het wordt dat er in 2021 verregaande veranderingen zullen komen op motorisch vlak. FIA-president Jean Todt liet onlangs nog weten dat er geen nieuwe motorenbouwers zullen bijkomen na 2020.

“Ze moeten het dit jaar doorduwen,” gaat Brown verder. “Ze praten er nu al lang genoeg over. Ze hebben goede ideeën en ze hebben alle input van de teams, ze zijn er dus van op de hoogte waar het schoentje wringt. Nu moeten ze het gewoon doen, ze zijn de eigenaars van de sport.”

“Hoewel er dingen zijn die in 2019 of 2020 niet kunnen veranderd worden beginnen we in 2021 met een schone lei. Nu moeten ze gewoon doen wat ze altijd zeggen dat ze gaan doen en voet bij stuk houden. Als er dan mensen zijn die niet akkoord zijn kunnen ze nog altijd de sport verlaten.”

“Ik geloof dat Liberty Media het beste voorheeft met de sport maar de teams die nu boven het voorgestelde budgetplafond zitten zullen het als een bedreiging ervaren. Maar ze moeten vertrouwen hebben in hun team en ze zouden niet afhankelijk mogen zijn van hun geld om succes te kopen,” besluit Brown.

Geschreven door Tom Schots

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België