McLaren wil een kleinere ‘haaienvin’ in 2018

12 november 2017 — Een voorstel van de ‘F1 Strategy Group’ om de haaienvin, die we dit jaar op de motorkap van de auto’s vinden, te behouden in zijn huidige vorm werd door McLaren afgeketst.


De redenen waarom de meeste teams de haaienvin willen behouden ligt voor de hand: meer plaats voor sponsors en de grote startnummers die verplicht zijn door de FIA.

Er was naar verluidt al heel wat werk gekropen in een regelgeving omtrent het bewuste onderdeel maar toch besliste McLaren om dat voorstel naast zich neer te leggen. De formatie uit Woking geeft namelijk de voorkeur aan een kleiner exemplaar.

Verschillende teams zijn al vergevorderd in hun ontwerpen voor de auto van 2018 en het is dus niet verwonderlijk dat ze bij sommige renstallen met de handen in het haar zitten. Om een verandering in de regelgeving door te voeren moet er unanieme steun zijn, nu moet er dus een compromis gezocht worden.

McLaren wil namelijk een kleinere vin omdat ze vinden dat door het huidige formaat hun achtervleugel slecht zichtbaar is. Teambaas Eric Boullier geeft ook te kennen dat het beter zou passen in het ontwerp voor de bolide van 2018.

“We hebben misschien een manier gevonden om de motorkap op een andere manier te gebruiken die beter werkt,” aldus Boullier. “We spelen geen spelletjes. Iedereen werkt aan zijn eigen auto en als je aan ons iets vraagt dat ons niet goed uitkomt zullen we tegen stemmen.”

“Bepaalde teams willen iets dat beter in hun ontwerp past maar als er geen unanimiteit is blijven de regels zoals ze zijn, dan is er geen reden om te veranderen.”

Bij Force India zijn ze gefrustreerd omdat nu nog altijd niet duidelijk is wat mag en wat niet mag met het oog op volgend jaar. Ze stellen ook in vraag waarom McLaren nu in deze fase nog gaat dwarsliggen.

“We moeten binnenkort onze motorkap vrijgeven,” vertelt COO Szafnauer. “Het zou dus handig zijn moesten we de regels kennen. Ik dacht eigenlijk dat we allemaal op dezelfde lijn zaten.”

“Ik geloof dat McLaren wil dat hun achtervleugel meer zichtbaar wordt maar die is enkel en alleen slecht zichtbaar door het feit dat hij zo laag is. Dat is de reden waarom de sponsor slecht zichtbaar is, veel meer dan die haaienvin.”

“Vanuit sommige hoeken verbergt de vin de achtervleugel maar niet als je recht op de neus kijkt. Dan kan je de vin niet zien.”

“Voor ons zou er heel wat ruimte voor sponsors verdwijnen,” besluit Szafnauer.

Geschreven door Tom Schots


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: McLaren

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België