“McLaren zoekt toenadering tot Mercedes voor motordeal in 2018”

16 maart 2017 — Na de vele problemen met motorpartner Honda zou McLaren toenadering zoeken tot Mercedes voor een eventuele motordeal in 2018.


De voorbereiding voor het nieuwe F1-seizoen verliep niet van een leien dakje bij McLaren. Iedere testdag waren er problemen en die waren hoofdzakelijk toe te schrijven aan Honda, dat sinds twee jaar de motorpartner van McLaren is.

De hernieuwde samenwerking brengt niet wat verhoopt werd en dat nu al voor het derde seizoen op rij. De twee voorbije seizoenen verliepen erg teleurstellend, al leken de inspanningen tegen het einde van 2016 eindelijk wel beterschap op te leveren.

Om haar achterstand op het vlak van performance in te halen wijzigde Honda het motorconcept en bouwde het een compleet nieuwe motor. Tijdens de wintertests in Barcelona bleek de nieuwe krachtbron van de Japanners echter niet betrouwbaar te zijn. Daar bovenop kwam ook nog eens dat de prestaties ook achterwege bleven. De MCL32, de nieuwe wagen van McLaren, was op de rechte stukken zo’n 25 tot 30 km/u trager dan de concurrentie.

Bij McLaren mogen ze de voorbije dagen dan wel verzoenende taal gesproken hebben toch werd de druk op Honda opgevoerd, zo liet ook teambaas Eric Boullier verstaan. Niet moeilijk, want in 2017 moeten McLaren en Honda sowieso met elkaar verder. Maar wat daarna?

Dat lijkt nu de grote vraag te zijn. Volgens het Britse ‘BBC Sport ’ en het Duitse ‘Sport Bild’ zou McLaren Mercedes gecontacteerd hebben met het oog op een mogelijke samenwerking vanaf 2018.

Het zou een opmerkelijke terugkeer naar Mercedes zijn. Van 1995 tot en met 2014 werkte McLaren immers al samen met Mercedes als motorleverancier. Net voor de introductie van de nieuwe V6-turbomotoren kondigde McLaren echter haar overstap van Mercedes naar Honda aan. Met veel bombarie werd de hernieuwde samenwerking aangekondigd, waarbij er meteen verwezen werd naar het roemrijk verleden dat de twee in de Formule 1 deelden.

Wat timing betreft kon de keuze van McLaren voor Honda niet slechter zijn. Sinds de introductie van de V6-turbomotoren vormt de krachtbron van Mercedes immers de maatstaf. Inderdaad, de motorleverancier die McLaren de rug toekeerde en waarvan het nu ongetwijfeld al geruime tijd spijt heeft.

Volgens ‘Sport Bild’ zou Mercedes niet weigerachtig staan tegenover een hernieuwde samenwerking. Door het wegvallen van Manor Racing heeft Mercedes naast Williams en Force India immers ruimte om een nieuw team van motoren te voorzien. Voor McLaren zou het tegelijkertijd kunnen betekenen dat het Alonso na een eventueel teleurstellend seizoen 2017 in het team kan houden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd ...

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België