logo
 

“Meer dopingcontroles in de F1 op komst” - update

01 april 2016 — De FIA en het ‘Wereld Anti-Doping Agentschap’ (WADA) slaan de handen in elkaar tegen doping in de Fomule 1. Er zijn dus meer dopingcontroles op komst in de F1, zo bericht 'motorsport-total'.


Mede door het voorval met Maria Sharapova willen de FIA en WADA strengere wetten en meer dopingcontroles invoeren in de F1. Een vertegenwoordiger van de FIA heeft dit gelekt. In het verleden werden er al dergelijke controles uit gevoerd. Vanaf 2005 werkt de FIA samen met het WADA om professionele dopingcontroles op poten te zetten. In het verleden werden al rijders zoals Montagny en Enge betrapt.

“Doordat het nu vaker in het nieuws komt dat professionele sporters het prestatiebevorderende goedje genomen hebben, is de FIA bang dat het in de F1 ook wel eens kan voorkomen. In de volgende vergadering van de FIA en de ‘World Motor Sport Council’ zal
een anti-doping programma goedgekeurd worden, dat samengesteld is door de FIA en het WADA. Als het goedgekeurd wordt zal het vanaf 2017 gelden,” klinkt het.

“De top-3 van de race zal bloedmonsters moeten afstaan, er worden echter ook willekeurige rijders geselecteerd. Ook tijdens de tests voor het seizoen van 2017 gaan er controles plaatsvinden. De monsters worden na het onderzoek bewaard in het magazijn van de FIA in Genève. Als het WADA nieuwe onderzoeksmethodes heeft ontwikkeld, zullen de oude monsters weer getest worden,” maakt de onbekende duidelijk.

“Het zijn niet alleen de piloten die eraan moeten geloven, ook de monteurs die direct met de bolides in verbinding staan zullen soms een onderzoek moeten ondergaan,” zegt de vertegenwoordiger. “Die beslissing is genomen doordat er drugs werden gevonden bij een mecanicien die pitstops uitvoerde tijdens de GP van Monaco in 2015. Deze kunnen dan elk moment buiten een sessie opgeroepen worden om naar het anti-doping centrum te gaan waar een urinestaal onderzocht zal worden.”

Op lange termijn kan een aparte dopinglijst voor de Formule 1 opgesteld worden. Het zal dan wel aan de stoffen liggen die het WADA zal terugvinden, waaronder bijvoorbeeld stoffen die de rijders helpen afvallen.

Update 22u:
Bovenstaand artikel was uiteraard een 1 april-grap, al zit er wel een deel van waarheid in.

Geschreven door Anouck Jaspers

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België