“Mercedes-dominantie kost de Formule 1 kijkers”

03 januari 2017 — Het gaat al een tijdje minder goed met de Formule 1. Het aantal toeschouwers, zowel op het circuit als voor tv, loopt terug. Red Bull-teambaas Christian Horner wijst de dominantie van Mercedes aan als een van de oorzaken. "De F1 is te voorspelbaar geworden."


Als je naar de cijfers kijkt, valt de redenering te volgen. Mercedes won de laatste drie jaar 51 grand prix op een totaal van 59. Dat leidde tot drie opeenvolgende wereldtitels bij zowel rijders als constructeurs. De Formule 1 is dus te voorspelbaar geworden volgens Horner.

“En dan kun je het publiek niet verwijten dat het wegblijft. Wie wil naar een race kijken als je op voorhand weet wie zal winnen? Je hebt minstens drie teams nodig die strijden voor een overwinning, wil je de race interessant houden voor het publiek”, besloot de Brit in een interview met de Amerikaanse sportzender ESPN.

Wordt 2017 het jaar waarin dat gebeurt? Het nieuwe F1-seizoen gaat immers gepaard met een grondige reglementswijziging. Toch is Horner sceptisch.

“De wijzigingen zijn niet zo verregaand als in 2008 en 2009. Ik geloof niet dat de startgrid helemaal overhoop gehaald zal worden. Maar misschien zal Mercedes inderdaad minder sterk voor de dag komen. We zullen de eerste drie races moeten afwachten voor je conclusies kan trekken.”

Ondertussen bouwt de renstal volop aan de wagen van volgend seizoen. Het Oostenrijkse team kon vorig jaar als enige Mercedes enkele zeges afsnoepen (Max Verstappen in Spanje en Daniel Ricciardo in Maleisië).

“We hebben meteen na het verschijnen van de regels een conceptwagen gebouwd. Nu zijn we bezig met die te finetunen, maar veel hebben we nog niet veranderd. Zo veel speling is er niet in het nieuwe reglement.”

Toch is Horner blij met de nieuwe reglementen. “De wagens zien er eindelijk weer uit zoals F1-bolides er moeten uitzien. Alleen op het gebied van geluid kunnen we nog vooruitgang boeken.”

Geschreven door Mika Tuyaerts

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België