logo
 

Mercedes dreigt de Formule 1 te verlaten

01 juni 2013 — Mercedes heeft laten weten dat het de mogelijkheid heeft om zonder grote financiële gevolgen of problemen de Formule 1 te verlaten.

De Duitse renstal kreeg de voorbije week samen met Pirelli heel wat kritiek omwille van de geheime bandentest die georganiseerd werd op het Circuit de Catalunya. Mercedes wordt daarvoor op het matje geroepen bij de FIA. Er wordt immers onderzocht of de renstal geen inbreuk op het regelement heeft gedaan en eventueel bestraft moet worden.

Maar dat in de Formule 1 steeds een spelletje wordt gespeeld op het vlak van invloed en macht, dat is al langer duidelijk. Mocht Mercedes inderdaad het reglement hebben overtreden, dan is maar de vraag of er wel een bestraffing komt en hoe ernstig die eventueel zou zijn.

Mercedes is immers een belangrijke speler in de Formule 1 geworden en kan de Formule 1 zich wel veroorloven dat een autoconstructeur zoals Mercedes de sport zou verlaten? En dat Mercedes zich nu al lijkt in te dekken en macht probeert uit te oefenen mag duidelijk zijn.

De autoconstructeur liet immers weten dat de nodige clausules in haar contract aanwezig zijn om uit de sport te stappen bij een eventueel corruptieschandaal. Daarmee verwijst Mercedes naar het steekpenningschandaal waarin ook Bernie Ecclestone zou betrokken zijn.

“We kunnen ons terugtrekken uit de formule 1, indien dat nodig zou blijken hebben we daarvoor de nodige clausules in de overeenkomst staan,” liet Christine Hohmann-Dennhardt, verantwoordelijk voor de rechts- en integriteitszaken bij Daimler, weten.

Hohmann-Dennhardt is lid van de Raad van Bestuur van Daimler, het overkoepelend bedrijf boven Mercedes. Volgens haar zal veel afhangen van het Duitse gerecht en of Bernie Ecclestone ook daadwerkelijk wordt aangeklaagd.

Mocht dat zo zijn dan heeft Mercedes duidelijk een stok achter de hand waarmee het een eventueel vertrek uit de Formule 1 kan verantwoorden. Men wil overduidelijk nu al druk zetten. De kans dat het bij woorden blijft is echter ook groot, want Mercedes zal vanaf volgend jaar naast haar eigen renstal ook diverse andere teams van motoren voorzien. Een volledig vertrek uit de Formule 1 op korte termijn lijkt dan ook eerder onwaarschijnlijk.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België