logo
 

Mercedes: “Hamilton en Rosberg mogen tegen elkaar blijven racen”

07 juli 2016 — Het Mercedes F1 team liet vandaag weten dat het geen teamorders zal uitvaardigen tussen haar rijders. Wel worden de regels binnen het team aangescherpt.


Na de aanrijding tussen Mercedes-piloten Lewis Hamilton en Nico Rosberg tijdens de laatste ronde van de GP van Oostenrijk ontstond er de nodige commotie. Bij Mercedes leidde het vooral tot ongeloof en frustraties.

Er zullen tijdens de debriefing ongetwijfeld harde woorden zijn gevallen. Het was immers al het derde incident in vijf races tijd. In Spanje reden Hamilton en Rosberg in de vierde bocht van de eerste ronde tegen elkaar. In Canada duwde Hamilton Rosberg in het gras bij de start, en dan nu Hamilton en Rosberg die in Oostenrijk tegen elkaar reden. Mercedes wil nu na een grondig gesprek en via aangescherpte regels een herhaling van dergelijke incidenten vermijden.

“Deze ochtend werden er in ons hoofdkwartier in Brackley een positieve meetings gehouden tussen Toto Wolff, Paddy Lowe, Lewis Hamilton en Nico Rosberg,” luidt het in een statement van het Mercedes F1 team. “Onze rijders kregen te horen dat ze vrij mogen blijven racen voor het kampioenschap. We geloven er sterk in dat dit de essentie van de Formule 1 is alsook tussen twee teamgenoten. Als gepassioneerde racepiloten willen we hen ook zien racen en ook de F1-fans willen dit zien.”

“Dit komt echter ook met een plicht. Beide rijders moeten de waarden van het team respecteren. Tijdens de voorbije races waren er drie incidenten, incidenten die het team in totaal meer dan vijftig punten voor het kampioenschap bij de constructeurs gekost hebben. We hebben daarom onze huisregels aangescherpt waardoor contact tussen beide wagens zou vermeden moeten worden.”

Mercedes houdt echter ook een stok achter de hand. Indien één van de rijders trager is tijdens de race, of een probleem kent, dan zal het die rijder zeggen dat het de andere rijder voorbij moet laten ook al strijden beide rijders voor de wereldtitel. Als laatste redmiddel houdt het ook nog teamorders achter de hand.

“De rijders werden er ook aan herinnerd dat er tijdens een race instructies kunnen gegeven worden om het verlies aan wk-punten te beperken, net zoals ook tijdens de GP van Monaco gebeurde. Toen kreeg Nico de opdracht om Lewis voorbij te laten gaan. Indien de rijders de regels niet naleven dan kunnen er alsnog teamorders volgen, dit als laatste middel.”

De voorbije maanden werd reeds meermaals gespeculeerd dat Mercedes voor een ander rijdersduo zou moeten kiezen. Mercedes bevestigde echter nogmaals haar vertrouwen in het huidige rijdersduo. Nico Rosberg is bovendien volop met Mercedes aan het onderhandelen voor een nieuw contract.

“Tot lot willen we ons geloof in Lewis en Nico als beste rijdersduo in de Formule 1 nogmaals bevestigen. Sinds 2013 hebben we in totaal 43 races gewonnen en behaalden we ook nog eens 40 bijkomende podiumplaatsen, net als twee wereldtitels op rij. Deze cijfers spreken voor zich.”

Komend weekend staat al de GP van Groot-Brittannië op het programma, de thuisrace van Lewis Hamilton. Hamilton zal er absoluut willen zegevieren, terwijl Nico Rosberg ongetwijfeld de Brit op eigen bodem zal willen verslaan. Vuurwerk en spektakel verzekerd dus ...


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Lewis HamiltonNico RosbergMercedes

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België