Mercedes ontdekt bug die Hamilton in Australië de overwinning kostte

29 maart 2018 — Het Mercedes F1 team heeft een bug in haar software ontdekte die mee ervoor gezorgd heeft dat Lewis Hamilton de GP van Australië verloor.

The car in front is a @mercedesamg ߘ • • • #MercedesAMG #F1 #MercedesAMGF1 #AusGP

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

Tijdens de GP van Australië was er plots een virtuele safety car waarbij Sebastian Vettel in de pits ging en vervolgens vlak voor Lewis Hamilton opnieuw op de baan kwam. Hamilton schreeuwde het uit over de boordradio. Hij begreep niet wat er mis was gegaan.

Volgens de racestrategiesoftware van Mercedes zou Hamilton probleemloos terug aan de leiding komen maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff zou er sprake geweest zijn van een ‘glitch’ de software maar de oorzaak blijkt uiteindelijk elders te liggen.

Bij Mercedes analyseerden ze grondig hun systemen en de software en uit die analyse zou nu gebleken zijn dat een ‘bug’ ervoor gezorgd heeft dat Hamilton de race verloor. Bij Mercedes wordt er ook gebruik gemaakt van een ‘offline tool’ waarmee delta’s berekend kunnen worden.

“We zijn daarin op een bug gestoten en daardoor heeft die tool ons een verkeerd getal aangeleverd,” zegt Andrew Shovlin, de trackside engineering director bij Mercedes, op het Youtube-kanaal van het Mercedes F1 team.

Bij Mercedes dacht men door de bug dat Hamilton zich een kloof van vijftien seconden met Vettel kon veroorloven. Vettel had echter aan zo’n dertien seconden voldoende om zijn pitstop uit te voeren en alsnog voor Hamilton opnieuw op de baan te komen.

Bekijk hieronder de volledige analyse van het Mercedes F1-team en Andrew Shovlin:

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België