Mercedes ontkent complottheorieën over zege in Monza

08 september 2014 — Mercedes is het onderwerp van complottheorieën geworden tijdens de GP van Italië. De renstal zelf ontkent alvast ten stelligste.


Nico Rosberg mistte tijdens de GP van Italië zijn rempunt in de eerste chicane, waardoor teamgenoot Lewis Hamilton hem voorbij kon gaan. Meteen tijdens de race doken er complottheorieën op over instructies die Mercedes zou gegeven hebben aan Rosberg.

De speculaties kwamen er onder meer omdat Toto Wolff meteen na de fout van Nico Rosberg in beeld kwam met een grimas op zijn gezicht. Het voedde de speculaties dat Mercedes aan Rosberg de instructie zou gegeven hebben om zich opzettelijk te verremmen in de chicane. Dit opdat Hamilton kon winnen en Rosberg op die manier boete zou doen voor de aanrijding met Hamilton in België.

Mercedes was er echter snel bij om te reageren op de speculaties en het ontkent dan ook ten stelligste de insinuaties. Zowel Toto Wolff als Nico Rosberg beweren dat er niets van klopt.

“Alleen een paranoïde geest zou met dergelijk idee kunnen afkomen,” zei Toto Wolff in Monza. “Indien het ons idee was, dan hebben we het verdomd goed uitgevoerd! Er werd heel wat druk uitgevoerd op Nico want Lewis was op zaterdag enorm snel. Dat kon je ook tijdens de race zien.”

Opvallend was dat Rosberg een probleem tijdens het remmen kreeg. Toto Wolff gaf ook toe dat ze aan Rosberg de instructie gegeven hadden om de rembalans meer naar voor te wijzigen om de achterste remmen enigszins te ontzien.

“We probeerden de achterkant te ontzien, waardoor de rembalans naar voor werd verschoven. Hij remde hard en mistte zijn rempunt. Ik denk dat daar geen technische oorzaak voor is. Het was bizar, maar er is geen mechanische reden voor,” aldus Toto Wolff. “Voor mij is het belangrijk dat Mercedes wint en een 1-2 is zelfs nog beter. Ik wil zo neutraal mogelijk blijven. Na het incident in Spa was dit resultaat waarschijnlijk voor iedereen goed.”

Ook Nico Rosberg had de geruchten en complottheorieën ondertussen opgevangen.

“Ik heb er van gehoord, maar wat zou voor mij de reden zijn om zoiets opzettelijk te doen? Er is geen enkele mogelijke reden,” reageerde Rosberg. “Indien het team je de opdracht zou geven, dan zou je het doen. Er is echter geen enkele reden waarom het team me dat zou vragen, of iets dergelijks.”

Waarmee de speculaties door die laatste zin van Nico Rosberg alleen maar aanwakkerden. Want werd er in de complottheorieën nu net geen melding gemaakt van een reden waarom het zou gebeurd zijn ...

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België