Mercedes: “We wisten dat de stewards de situatie met Hamilton niet leuk zouden vinden”

29 september 2020 — In zijn terugblik op de Russische GP geeft Andrew Shovlin van Mercedes toe dat ze bij Mercedes al vlug beseften dat Lewis Hamilton door zijn proefstarts mogelijk bestraft zou worden.

Volgens Shovlin is wat Hamilton deed, proefstarts uitvoeren, een erg normale zaak. Alle rijders doen het en ze proberen een zo goed mogelijke en representatieve proefstart uit te voeren voor het echte werk dat even later zal volgen.

“Op sommige circuits is er een vak geschilderd en moet je het daar doen,” trachtte Andrew Shovlin een uitleg te geven voor de twee ‘incidenten’ waarvoor Hamilton telkens een tijdstraf van vijf seconden kreeg.

“Op andere circuits is er een algemene plaats waar het wordt gedaan. Vaak is het ook zo dat als er veel rubber ligt, dat het dan niet echt representatief voor de startgrid is.”

“De rijders en engineers zoeken dan een plaats waar het gripniveau representatiever is voor wat je op de startgrid mag verwachten. Het enige wat Lewis vroeg was of hij wat verder mocht gaan.”

“We beseften niet hoe ver hij zou gaan. Het draait echter gewoon rond het vinden van een baanoppervlak dat gelijkaardig is aan waarop je zal starten.”

Toen Mercedes besefte hoe ver Hamilton was gereden en waar hij zijn proefstarts had gedaan besefte het team dat Hamilton mogelijk door de stewards geviseerd zou worden.

“We hadden de eerste proefstart niet gezien. Vervolgens zagen we de tweede proefstart en dachten we: ‘Dat gaan ze niet leuk vinden’,” blikt Shovlin terug op de proefstarts van Hamilton.

“We vonden het niet gevaarlijk. Toen we de opmerking zagen dat het aan de rechterkant was gebeurd koesterden we de hoop dat hij er zonder bestraffing vanaf zou komen.”

“Toen we echter de positie van de wagen zagen dan was het niet echt een verrassing dat ze het niet leuk vonden. Geen idee of andere teams het gemeld hebben, of dat de FIA of de stewards het zelf gezien hebben.”

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België