Minimum gewicht F1-bolides opnieuw opgetrokken

02 februari 2017 — Enkele uren geleden werd een nieuwe wijziging toegevoegd aan het technisch reglement voor het seizoen 2017. De F1-bolides mogen nu 728 kilo wegen. Oorzaak: het exacte bandengewicht is gekend en dat ligt zes kilo hoger dan vorig jaar.


Eerder was al aangegeven dat F1-bolides dit jaar twintig kilo meer mogen wegen dan vorig jaar (702 tegenover 722 kilo). Dit komt door de nieuwe aërodynamische reglementen. Wagens mogen tot 20 centimeter breder zijn dan vorig jaar. Dat brengt bredere carrosserieën en dus ook meer gewicht met zich mee.

Die carrosserie moet ook op bredere banden staan. Deze zijn net af en wegen meer dan hun voorgangers. Daarom roept de FIA artikel 4.3 van het technisch reglement in, dat stelt dat een verschil in bandengewicht mag bijgeteld worden bij het minimumgewicht van de wagens.

De Pirelli-voorbanden wegen elk iets meer dan een kilo meer dan vorig jaar, de achterbanden wegen allebei dik drie kilo meer. Samen komt dat neer op 6 kilo.

F1-bolides zullen dus 28 kilo meer wegen dan vorig jaar. Een boutade in het milieu zegt dat tien kilo extra drie tiende seconde per ronde kost. Toch zullen de wagens volgens voorspellingen tot vijf seconden sneller zijn door de extra downforce en mechanische grip die een gevolg zijn van de bredere wagens.

Geschreven door Mika Tuyaerts

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België