“Moeilijker inhalen in 2017? Het kan net eenvoudiger worden!”

21 februari 2017 — Volgens de ingenieurs van het Red Bull F1 team kunnen de nieuwe bredere F1-bolides er voor zorgen dat inhalen in 2017 eenvoudiger zal zijn dan in 2016.


De nieuwe F1-bolides zullen zo’n vier tot vijf seconden sneller zijn dan de wagens van vorig jaar. Snellere bolides die ook nog eens breder zijn, dan is de eerste reactie dat het dit jaar moeilijker zal zijn om in te halen.

Toch zijn ingenieurs van het Red Bull F1 team daar niet mee eens. De karakteristieken van de F1-bolides kunnen er immers voor zorgen dat het net eenvoudiger zal worden om in te halen.

“Hoe meer downforce de wagens produceren, hoe meer ze op het vlak van ‘drag’ beïnvloed kunnen worden door andere wagens. De nieuwe wagens kunnen dan ook eventueel dichter achter hun voorligger rijden en op het rechte stuk de slipstream gebruiken. Op dat vlak zou het inhalen dus eenvoudiger kunnen worden,” aldus Dan Fallows, het hoofd van de aerodynamica-afdeling van Red Bull Racing.

Volgens Pierre Wache, hoofd van de afdeling ‘performance engineering’ bij Red Bull, zullen de F1-bolides door de grotere hoeveelheid ‘drag’ langer op het rechte stuk rijden, wat dan weer in theorie meer opportuniteiten geeft om in te halen op het rechte stuk.

“De 2017-wagens zullen er zeker en vast agressiever uitzien. De wagens zullen breder zijn en er meer als een ‘gespierde’ wagen uitzien, vooral ook door de bredere banden,” aldus Wache. “Een van de gevolgen van een bredere wagen is dat het normaal moeilijker is om in te halen.”

“Door het aerodynamisch effect dat je verkrijgt, alsook de hoeveelheid ‘drag’ dat er zal zijn, zal er meer tijd doorgebracht worden op de rechte stukken, waardoor er meer opportuniteiten zullen zijn om daar in te halen,” besluit Wach.

Hoe de nieuwe F1-bolide van Red Bull eruit ziet krijgen we komende zondag te zien. Max Verstappen en Daniel Ricciardo vormen net als vorig jaar het rijdersduo.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België