“Monaco wordt een enorm gevaarlijke race om te crashen”

19 mei 2014 — Volgens Felipe Massa wordt de GP van Monaco voor hemzelf, maar ook voor veel andere rijders, de moeilijkste race van gans het F1-seizoen.

image
Monaco, het is altijd een haat-liefdeverhouding met het stratencircuit. Enerzijds is het enorm uitdagend om er een F1-race te winnen, want je passeert de vangrails meestal op enkele centimeters met je wagen en de vangrail raken betekent meestal ‘game over’. Anderzijds kunnen de F1-bolides hun ware kracht niet tonen en horen ze er dus eigenlijk niet thuis.

Maar Monaco is en blijft iets magisch hebben, waardoor de meeste F1-piloten steeds aftellen naar de race doorheen de straten van het Prinsdom. Al zal het dit jaar voor de F1-piloten nog moeilijker dan andere jaren worden om hun F1-bolide heelhuids door de straten te krijgen.

De wagens hebben dit jaar door onder meer de nieuwe turbo’s nog meer dan anders de neiging om te glijden. En als je nu één ding niet kan gebruiken in Monaco dan is het een glijdende F1-bolide. In Monaco kan je dat missen als kiespijn. Je hebt er immers vaak maar enkele centimeters marge tegenover de vangrails.

“Ik denk dat Monaco een zeer, zeer moeilijke race wordt,” blikt Felipe Massa alvast vooruit naar komend raceweekend.  “We schuiven met de huidige generatie wagens meer dan vroeger.”

Volgens Massa zorgen de lagere downforce en het verhoogde koppel van de motor ervoor dat het enorm tricky is om doorheen de straten van Monaco te rijden.

“Het koppel van de motor is waarschijnlijk ongeveer twee keer zo hoog als vorig jaar en het gripniveau dat de banden creëren is niet echt hoog. Monaco zal dan ook een race worden waarbij je snel kan crashen. Ik denk dat het de moeilijkste race van gans het seizoen zal worden,” aldus Massa.

Het zal voor de F1-piloten dan ook nog meer dan andere jaren een uitdaging worden om een goed compromis te vinden tussen zo snel mogelijk doorheen de straten van Monaco scheuren en het heelhuids aan de finish proberen krijgen van de wagen. Maar zijn het niet alleen de allergrootsten die in Monaco zegevieren?

Speel mee met het Grand Prix van Spanje Spel. Minimaal 500 Euro aan prijzen!

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België