Motordeal met Honda ging niet door omdat Sauber twijfels had over McLaren

30 augustus 2017 — Sauber-teambaas Fred Vasseur heeft tijdens een interview met de officiële F1-website de reden verteld waarom de geplande samenwerking met Honda in 2018 niet doorging.


Het was een opmerkelijke wending bij Sauber: de motordeal met Honda die plots niet doorging en de nieuwe motorovereenkomst met Ferrari die werd aangekondigd. Fred Vasseur vertelt tijdens een interview met de officiële F1-website waarom die plotse wending er kwam.

Het was normaal de bedoeling dat Sauber in 2018 met Honda-motoren zou rijden, een deal die nog werd bewerkstelligd onder de vorige teambaas van Sauber, Monisha Kaltenborn. Frederic Vasseur verkoos echter om als nieuwe teambaas de deal niet te laten doorgaan en een nieuw contract met Ferrari af te sluiten voor zowel de motor als de versnellingsbak.

Het is dat laatste dat de doorslag gaf. Bij de deal met Honda was het de bedoeling dat McLaren de versnellingsbak voor de F1-bolide van Sauber zou leveren maar Vasseur had zo zijn twijfels over die deal. McLaren is zelf nog steeds aan het bekijken of het in 2018 verder gaat met Honda als motorpartner en dat had voor een vreemde situatie kunnen zorgen.

“Los van de huidige problemen die Honda heeft op het vlak van betrouwbaarheid en prestaties, ze zullen immers hun zaakjes voor elkaar krijgen, was onze grootste bezorgdheid dat we zelf de verantwoordelijkheid voor het bouwen van een versnellingsbak niet konden dragen,” aldus Vasseur. “We hebben de middelen niet om onze eigen versnellingsbak te bouwen en dus moesten we een deal met iemand anders aangaan. Met Honda als motorpartner zou McLaren voor de versnellingsbak zorgen.”

“Ik had echter niet het vertrouwen dat McLaren bij Honda zou blijven. Dat zou voor een erg vreemde situatie gezorgd hebben: aan McLaren vragen om een versnellingsbak voor een Honda-motor te voorzien terwijl ze zelf met een andere motor rijden. In dergelijk scenario had ik echt geen vertrouwen.”

Volgens Frederic Vasseur was Sauber al voor zijn komst begonnen met de ontwikkeling van de wagen voor 2018, waardoor hij dan ook snel moest handelen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: HondaMcLarenSauber

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië