logo
 

Newey was bang voor opgave na crash

25 november 2012 — Adrian Newey dacht dat het afgelopen was met de wagen van Vettel toen die nogal hard in aanraking kwam met de Williams van Bruno Senna in de eerste ronde.

image
Bij de start kwam Sebastian Vettel slecht van zijn startplek weg. Hij moest meteen een paar plaatsen prijsgeven, en tot overmaat van ramp crashte hij behoorlijk hard met de Williams van Bruno Senna. De Braziliaan kwam tot twee keer toe in aanraking met Vettel, waardoor de Red Bull behoorlijk wat schade opliep.

Vettel zelf vreesde ook meteen het ergste, maar het team maande hem aan om toch te blijven doorgaan. De schade kon echter niet hersteld worden. Technisch directeur Adrian Newey hield een tijd lang zijn hart vast. Na het incident werden er tijdens de race foto’s genomen van de schade, zodat Newey een idee kreeg wat er aan de hand was.

Tegen Sky Sports F1 vertelde hij het volgende: “Ik dacht echt dat het voorbij was. Groot was mijn verbazing echter toen ik zag dat hij toch terug verder kon, hoewel hij over de boordradio vertelde dat hij dacht waarschijnlijk niet meer verder te kunnen. Er was behoorlijk wat schade aan het bodywork van de wagen. Maar wat ons echt ongerust maakte, was de scheur in het uitlaatsysteem. Normaal gezien houdt de uitlaat er dan mee op en ontstaat er brand.”

“Vanaf dan hebben we de instelling van de motor aangepast, om de uitlaat zoveel mogelijk te koelen. Dat ging ten koste van de performance.” Toen de boordradio uitviel, en Vettel tot ieders verbazing de pits binnenkwam, moest het team improviseren met de banden, want niemand wist precies hoe het weer ging evolueren. Die extra vertraging verhinderde Vettel uiteindelijk niet meer om naar zijn derde wereldtitel op rij te rijden, aangezien zijn zesde plaats voldoende was omdat Alonso tweede werd.

Met grote dank aan de meester, Adrian Newey ...

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België