Nicolas Todt: “Ik hoop dat Vandoorne een tweede kans krijgt”

12 januari 2019 — In een gesprek met ‘Speedweek’ laat Nicolas Todt, zoon van FIA-voorzitter Jean Todt, zijn licht schijnen op de doortocht van Stoffel Vandoorne in de Formule 1.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Stoffel Vandoorne (@svandoorne) op

Nicolas Todt is als manager van onder andere Charles Leclerc goed geplaatst om zich een beeld te kunnen vormen over de nieuwkomers in de Formule 1. ‘Speedweek’ stelde hem de vraag of de huidige nieuwkomers niet te snel voor de leeuwen worden geworpen.

De Fransman kan niet anders dan toegeven dat de huidige nieuwkomers op een veel jongere leeftijd in de sport komen maar hij vindt ook dat ze beter voorbereid zijn dan pakweg twintig jaar geleden.

“Toen hadden we één afgetrainde rijder en dat was Michael Schumacher. Tegenwoordig hoef je dat niet meer te zeggen, ze doen dat uit zichzelf en weten dat ze fysiek goed voorbereid moeten zijn. Toch hebben ze nog begeleiding nodig.”

“Natuurlijk lukt het ook zonder manager in de autosport, daar zijn genoeg voorbeelden van. Ik geloof echter dat goede raad een jonge rijder kan helpen, een slechte begeleiding kan je duur komen te staan.”

Hij benadrukt het feit dat jonge rijders iemand nodig hebben die ze kunnen vertrouwen wanneer ze in een nieuwe omgeving komen, iemand die hen kan behoeden van zware fouten te maken.

Op de vraag hoe het komt dat Stoffel Vandoorne zich niet kon doorzetten in de Formule 1 ondanks een indrukwekkend parcours in de opstapklasses geeft Todt volgend antwoord.

“Ten eerste zat hij in een slechte auto, dat heeft niet geholpen. Daar kan je niets aan doen, je moet rijden met het materiaal dat je ter beschikking krijgt. Daarbovenop had hij een van de beste rijders, waarschijnlijk een van de beste drie op de grid, als teamgenoot. Zelfs als de auto slecht is moet je zo nu en dan je teamgenoot kunnen verslaan, je kan nauwelijks overleven als het in de kwalificatieduels eenentwintig tegen nul geworden is.”

“Dan komt het erop aan: een piloot is in de GP2 of F2 kampioen geworden maar wie waren zijn tegenstanders? In de F1 rijden enkel de besten en daar komen ook nog eens de hoge verwachtingen bij. Velen zeiden over Vandoorne: ‘Hier is de nieuwe Hamilton.’ Toen is het verkeerd gelopen. Ik ben er van overtuigd dat hij een bovengemiddelde rijder is en ik hoop dat hij een tweede kans krijgt. Max Verstappen heeft ook fouten gemaakt, zelfs bij Red Bull. In het echte leven zijn er geen superhelden.”

Verder is Todt de mening toegedaan dat het een goede zaak is dat achttien jaar de minimumleeftijd voor de F1 geworden is. Op die manier krijg je geen rijders meer die stappen overslaan in hun carrière. Hij ziet liever rijders die stap voor stap bouwen naar een F1-carrière zoals bijvoorbeeld Mick Schumacher dat doet.

Voor Charles Leclerc voorziet Todt geen problemen bij Ferrari volgend jaar.

“Ferrari is voor Charles geen onbekend terrein, hij kent de Ferrari-familie al drie jaar. Ferrari beschermt zijn jonge rijders ook goed, ik denk dat hij in goede handen is. Ik ben er natuurlijk ook nog om hem te begeleiden.”

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België