Nieuw bandenreglement biedt mogelijkheden voor de rijders

07 december 2015 — Volgend seizoen komt er een nieuw reglement voor de banden van Pirelli in de hoop om de races spannender te maken. Het zal immers mogelijk zijn om meer strategieën toe te passen.

image
Nadat we dit seizoen enkele ‘saaie’ races zagen door zogenaamde ‘éénstops’ strategieën, kwamen de FIA en Pirelli samen om de races interessanter te maken. Het resultaat van de bijeenkomst: de rijders krijgen vanaf volgend seizoen meer vrijheid over welke banden ze gaan gebruiken tijdens het raceweekend.

Met de nieuwe ‘ultrasoft’ banden van Pirelli, zijn er vanaf volgend seizoen vijf droog weer banden ter beschikking voor de teams. Het is aan Pirelli om voor de Grote Prijs bekend te maken welke drie compounds er mogen gebruikt worden.

Per raceweekend heeft een rijder dertien sets van de Pirelli banden. Twee sets van deze banden worden gekozen door Pirelli die gebruikt moeten worden tijdens de race. Het is wel zo dat, van deze twee gekozen sets, er maar één set gebruikt moet worden tijdens de race. Daarnaast kiest Pirelli ook welke band er gebruikt wordt tijdens de laatste sessie van de kwalificatie. Het mag duidelijk zijn dat deze set de zachtste soort wordt van de drie bepaalde soorten. Verder is het aan de rijder om de andere tien sets te bepalen. Tijdens de race moet de rijder dus de door Pirelli geselecteerde set gebruiken, maar daarnaast is het aan de rijder om de juiste keuzes te maken.

Vanaf volgend seizoen is het door de nieuwe regels mogelijk voor de rijder om de banden te kiezen die het best bij zijn rijstijl, strategie of wagen passen. Het is ook zo dat binnen een team, de twee rijders vrij zijn in hun keuze. Het valt wel nog af te wachten als het team dit zal toelaten.

De teams moeten twee weken voor de race aan Pirelli laten weten welke soort banden er gewenst zijn. Als het team de deadline van twee weken op voorhand niet haalt, dan kiest de FIA welke banden Pirelli moet voorzien voor dat team.


Geschreven door Frederic Schoutetens

Categorieën: Pirelli

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België