Niki Lauda: “ ‘Gekke’ Vettel ging helemaal door het lint”

27 juni 2017 — Lauda was verrast door de actie van Vettel tijdens de Grote Prijs van Azerbeidzjan omdat hij, naar eigen zeggen, de viervoudige wereldkampioen zo niet kent.


Na wat Vettel omschreef als een brake test van Hamilton, ging de Duitser verhaal halen naast de Mercedes van Hamilton en reed hij hem opzettelijk aan. Dat leverde hem een stop-and-go penalty op en drie strafpunten op zijn superlicentie. Mercedes kon ook aan de hand van data aantonen dat Hamilton zich gewoon aan het voorbereiden was op de start achter de safety car en dat er van kwaad opzet helemaal geen sprake was.

Niki Lauda begrijpt niet waarom Vettel op die manier reageerde.

“Normaal gezien is hij een nette jongen en daarom begrijp ik niet waarom hij gek werd,” aldus Lauda. “Het is een smet op zijn reputatie. Vreemd,… hij ging volledig door het lint.”

Lauda gelooft ook dat de stewards wat milder geweest zijn in hun oordeel omdat het incident gebeurde achter de safety car aan een lage snelheid.

“Je kunt de beslissingen van de stewards moeilijk betwisten, een beetje zoals in het voetbal,” gaat de Oostenrijker verder. “Maar in dit geval vind ik dat ze verder hadden kunnen gaan, omdat ik vind dat het hier gaat om één van de ergste vergrijpen die er zijn. Het kan gebeuren dat je iemand wil passeren en per ongeluk tegen hem aanrijdt maar dit gebeurde opzettelijk tijdens een fase van de race dat er traag gereden wordt.”

Met de data die Mercedes laten zien heeft vindt Lauda dat er mag gesteld worden dat Vettel in beide gevallen in fout was.

“Je moet maar zorgen dat je jezelf kan beheersen in zulke situaties,” vertelt Lauda. “Eerst was hij boos omdat hij achterop de auto van Lewis reed. Dat was ook helemaal zijn fout, niet die van Lewis. Daarom begrijp ik ook helemaal niet waarom hij gedaan heeft wat hij deed. Hij had namelijk zijn auto kunnen beschadigen, of die van Lewis, en had uit koers genomen kunnen worden. Ik weet niet waarom hij dat allemaal zou riskeren.”

Geschreven door Tom Schots

Speel mee met het Grosser Preis der Steiermark Spel: Minimaal 500 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België