logo
 

Officieel: FIA bevestigt herinvoering 2015-kwalificatie

11 april 2016 — Eind vorige week raakte reeds bekend dat de Formule 1 waarschijnlijk zou terugkeren naar het kwalificatieformat van vorig jaar en de FIA heeft die beslissing nu officieel bevestigd.


Vlak voor de start van het F1-seizoen 2016 werd een nieuwe kwalificatieformat met zogenaamd ‘knockout-systeem’ geïntroduceerd. Er kwam meteen kritiek op de introductie van de nieuwe kwalificatie en die bleek tijdens het eerste raceweekend al meteen terecht te zijn.

De kwalificatie voor de GP van Australië draaide op een debacle uit maar desondanks werd besloten om het nieuwe kwalificatieformat ook in Bahrein te hanteren. Ook in Bahrein was de kwalificatie een grote teleurstelling waardoor er opnieuw een vergadering kwam waarin er besproken werd hoe de kwalificatie aangepast kon worden.

Ook al wensten de FIA en F1-baas Bernie Ecclestone niet terug te keren naar het kwalificatieformat uit 2015, toch konden de F1-teams hun wil doordrijven. Zij waren immers voorstander van een terugkeer naar het oude kwalificatieformat uit 2015 waarbij telkens aan het einde van Q1, Q2 en Q3 de traagste rijders afvallen.

De FIA laat nu weten dat de World Motor Sport Council via zogenaamde ‘e-vote’ de herintroductie van het kwalificatieformat uit 2015 heeft aanvaard. Vanaf komend raceweekend in China zullen dus opnieuw aan het einde van Q1 en Q2 de traagste zes rijders afvallen. Vervolgens zal er tijdens Q2 gestreden worden om de eerste tien plaatsen op de startgrid alsook de polepositie.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van ChinaFIA

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België