Officieel: FIA bevestigt nieuwe kwalificatie voor de Formule 1

24 februari 2016 — We schreven er deze ochtend al over maar de FIA heeft nu ook officieel bevestigd dat we kwalificatie van de Formule 1 wordt aangepast.


Het nieuwe format voor de kwalificatie zal meteen vanaf de GP van Australië, de eerste race van het F1-seizoen 2016, gelden. De nieuwe kwalificatie werkt via een zogenaamd ‘knock-outsysteem’ waarbij telkens de traagste deelnemer afvalt. Wel zal de kwalificatie nog steeds uit drie delen bestaan.

Voor de volledigheid geven we hieronder nogmaals mee hoe dit systeem werkt.

Tijdens Q1, die zestien minuten duurt, valt na zeven minuten de traagste wagen af. Vervolgens valt iedere negentig seconden de traagste rijder af, tot er nog vijftien wagens overblijven. Net als vroeger volgt er dan een korte pauze waarna Q2 van start gaat.

Tijdens Q2, die vijftien minuten duurt, valt na zes minuten de traagste wagen af. Opnieuw zal vervolgens iedere negentig seconden de traagste rijder afvallen tot er vervolgens acht wagens overblijven. Een groot verschil met vroeger is dus dat niet tien maar slechts acht wagens zullen deelnemen aan Q3 waarin om de polepositie wordt gestreden.

Net als vroeger wordt in Q3, die veertien minuten duurt, om de polepositie gestreden. Ook daarin zal iedere negentig seconden een rijder uitvallen, waarbij de eerste rijder afvalt na vijf minuten. Aan het einde van Q3, met nog anderhalve minuut op de klok, zullen de twee overgebleven rijders dus om de polepositie strijden.

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België