logo
 

Officieel: Laatste race van het seizoen levert dubbele punten op

10 december 2013 — Eerder raakte bekend dat rijders vanaf 2014 met een vast nummer zullen rijden, maar de World Motorsport Council bevestigde gisteren in Parijs ook nog enkele andere wijzigingen. De meest opmerkelijke wijziging is misschien wel dat er tijdens de laatste race van het seizoen dubbele punten worden uitgedeeld.

Het normale puntensysteem is als volgt: 25 - 18 - 15 - 12 - 10 - 8 - 6 - 4 - 2 - 1. Maar daar zal dus voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 verandering in komen voor de laatste race van het seizoen. Uiteraard hebben we reeds andere puntensystemen in de Formule 1 gekend, maar het zal de allereerste keer zijn dat de laatste race van het seizoen een compleet andere puntensysteem krijgt dan de overige races tijdens het seizoen.

Tijdens de GP van Abu Dhabi zullen de rijders komend seizoen dubbele punten krijgen, wat neerkomt op volgende puntenverdeling: 50 - 36 - 30 - 24 - 20 - 16 - 12 - 8 - 4 - 2.

De FIA wil overduidelijk de spankracht tijdens een seizoen verhogen. Door de dubbele punten tijdens de slotrace van het seizoen zal het voor een rijder moeilijker worden om reeds enkele races op voorhand kampioen te worden. Tegelijkertijd krijgt de laatste race van het seizoen meer gewicht op de F1-kalender.

Opmerkelijk is ook dat indien de nieuwe puntentelling de voorbije jaren reeds van kracht zou geweest zijn dat we dan twee andere wereldkampioenen zouden gekend hebben. Zo zou Felipe Massa de in 2008 dramatisch mislopen wereldtitel, waarbij Lewis Hamilton in de laatste bocht alsnog voorbij Timo Glock geraakte, wereldkampioen zijn geworden. Ook zou Fernando Alonso zijn eerste wereldtitel bij Ferrari veroverd hebben in 2012, daarmee zou de teller van de Spanjaard dus op drie wereldtitels gestaan hebben.

Het toont aan dat kampioenschappen die de voorbije seizoenen soms omwille van één of enkele wk-punten beslist werden plots een andere winnaar kunnen krijgen. Benieuwd hoe de teams en rijders tactisch zullen omgaan met die laatste race van het seizoen. Ook de betrouwbaarheid van de wagens zal cruciaal zijn, wat soms tijdens de laatste race van een seizoen wel eens een probleem kan geven.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België