Officieel: racepiloten mogen deelnemen aan test op Silverstone

02 juli 2013 — De FIA is ingegaan op het voorstel van Red Bull en Ferrari om ook de racepiloten te laten deelnemen aan de test op Silverstone.

image
Normaal gesproken was de test op Silverstone een zogenaamde Young Driver Test waaraan enkel jonge piloten met maximaal twee F1-races ervaring aan mogen deelnemen. Het is de bedoeling om zo jong racetalent, dat nog amper of geen ervaring heeft in de Formule 1, een kans te geven om zich te tonen.

Omwille van de vele klapbanden tijdens de GP van Groot-Brittannië hadden Red Bull en Ferrari voorgesteld om ook de vaste racepiloten of testpiloten te laten deelnemen aan de test op Silverstone. Volgens hen zouden de vaste racepiloten de beste feedback kunnen geven over de banden en dit op een circuit waar Pirelli reeds heel wat problemen ondervond.

De FIA heeft nu dus laten weten akkoord te gaan met het inzetten van de vaste racepiloten tijdens de test. De test op Silverstone vindt plaats van 17 tot en met 19 juli en zal overigens niet bijgewoond worden door het team van Mercedes.

Naar aanleiding van het zogenaamde ‘testgate-schandaal’ kreeg Mercedes als straf opgelegd dat het niet mocht deelnemen aan de Young Driver Test op Silverstone. Volgens veel insiders en teams een veel te lichte straf, aangezien Mercedes wel degelijk schuldig werd bevonden aan het testen tijdens het seizoen.

Die veel te lichte straf wordt nu door het toelaten van de racepiloten tijdens de driedaagse test op Silverstone een veel zwaardere straf. Officieel was het bij Red Bull en Ferrari met hun voorstel te doen om de veiligheid, maar dat ze nu mogen testen met hun racepiloten is uiteraard mooi meegenomen.

De FIA liet weten dat de racepiloten geen nieuwe onderdelen mogen testen, al is het maar de vraag hoe men dit allemaal zal gaan controleren tijdens de test. Er zijn immers heel wat onderdelen aan een F1-bolide en hoe zal bepaald worden of een racepiloot met enkele nieuwe onderdelen naar buiten rijdt en een jonge piloot niet? Ook de liet de FIA weten dat de mogelijkheid bestaat dat de test met één dag wordt verlengd.

Neem deel aan het GP van Rusland-spel: Minimaal 400 euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België