Officieel: Stoffel Vandoorne test- en reserverijder bij McLaren-Honda

10 november 2015 — Het is nu officieel, onze landgenoot Stoffel Vandoorne wordt komend seizoen de test- en reserverijder bij het McLaren-Honda F1 team.


Stoffel Vandoorne werd dit seizoen op nooit geziene en dominante wijze GP2-kampioen, de opstapklasse naar de Formule 1. McLaren had onze landgenoot daar ‘geparkeerd’ met slechts één doel voor ogen: GP2-kampioen worden om zo eventueel in 2016 een racezitje in de Formule 1 te veroveren.

Vandoorne veroverde ook de GP2-titel en dit dus op ongeziene wijze. Zelfs drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton kwam met zijn prestaties in de GP2 niet in de buurt van wat Vandoorne liet zien, maar toch is het niet voldoende voor een racezitje in de Formule 1 volgend seizoen.

Omdat Jenson Button en Fernando Alonso ook volgend jaar het rijdersduo vormen bij McLaren-Honda is er geen racezitje vrij bij McLaren, het team waarbij Stoffel Vandoorne deel uitmaakt van het talentenprogramma voor jonge rijders. McLaren liet vervolgens weten alles in het werk te stellen om Vandoorne aan een racezitje te helpen voor volgend seizoen maar het is daarin niet geslaagd. Vooral niet omdat de weinige racezitjes die de voorbije weken werden toegezegd, alsook nu nog vrij zijn, Vandoorne geen goed zouden doen.

Stoffel Vandoorne besliste dan ook in samenspraak met McLaren om komend jaar de rol van officiële test- en reserverijder van het team op zich te nemen. Vorig jaar was die functie nog weggelegd voor Kevin Magnussen maar de Deen verlaat eind dit seizoen het team omdat ook hij naast een racezitje grijp en hij bovendien ook de hete adem van onze landgenoot in zijn nek voelt.

Vandoorne zelf is alvast tevreden met zijn nieuwe functie en hoopt een seizoen te kunnen rijpen bij McLaren, uiteraard in de hoop dat hij eind 2016 Jenson Button alsnog bij het team kan opvolgen als racepiloot.

Later deze maand zal Vandoorne testen in de Japanse Super Formula. Onze landgenoot wil naast zijn rol als test- en reserverijder immers komend jaar blijven racen.

“Ik wil zeker en vast racen volgend jaar, maar welke raceklasse weet ik nog niet. Er zijn enkele mogelijkheden en we zijn ze momenteel aan het bekijken. Ik ga test- en reserverijder zijn bij McLaren, wat op zich reeds zeer mooi is. Ik wil uiteraard echter ook racen, zodat ik scherp, fit en gefocust blijf. We zullen zien wat het brengt. Indien je scherp, fit en gefocust blijft dan kan je steeds invallen wanneer er zich onverwacht een opportuniteit voordoet in de F1. Dan ben je er 100 procent klaar voor,” aldus Vandoorne.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België