Ondanks toptijd van Ferrari: “Mercedes is nog steeds met voorsprong het snelste team”

09 maart 2018 — De knaltijd van Sebastian Vettel in de Ferrari doet misschien anders vermoeden maar volgens F1-insiders is Mercedes momenteel nog steeds het snelste team in de Formule 1.

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1) op

Even teruggaan naar gisteren, aan het einde van de F1-test prijkt op donderdagavond de naam van Sebastian Vettel helemaal bovenaan met een besttijd van 1:17.182, een nieuw baanrecord! Lewis Hamilton en Valtteri Bottas vinden we in de Mercedes pas terug op de zevende en achtste plaats, op ruim twee seconden achterstand.

Meer is niet nodig om te besluiten dat het geen correcte weergave is van de krachtsverhoudingen in de Formule 1. Mercedes is echt niet plots twee seconden trager dan Ferrari en dat weet men in de F1-paddock uiteraard ook. Maar hoe liggen de krachtsverhoudingen dan echt?

Ferrari-piloot Sebastian Vettel liet gisteren zelf meteen verstaan dat er geen vroegtijdige conclusies mochten getrokken worden uit zijn besttijd. Tegelijkertijd opperde de Duitser dat hij betere prestaties van Ferrari eist.

Inderdaad, Vettel mag dan wel de besttijd gereden hebben, die tijd op zich zegt niets. Met hoeveel brandstof en in welke configuratie werd er gereden? Op welke banden? Allemaal variabelen die het resultaat beïnvloeden.

Naast het proberen neerzetten van een zo snel mogelijke tijd doen de F1-teams ook zogenaamde racesimulaties. Daarin wordt er met veel meer brandstof aan boord gereden en probeert men een volwaardige raceafstand, wat neerkomt op zo’n 300 kilometer aan één stuk, te rijden.

En het zijn die racesims waarin de teams momenteel het meeste interesse hebben. Het toont het potentieel van een F1-bolide onder raceomstandigheden en volgens F1-insiders is Mercedes daarin nog met ruime voorsprong de snelste. Volgens sommigen was Mercedes op bepaalde momenten tijdens de racesimulaties tot bijna een seconde sneller dan Ferrari en Red Bull.

Niet verwonderlijk dus dat Vettel van Ferrari eist dat zijn bolide beter moet zien te presteren. Ook bij Red Bull, het team van Daniel Ricciardo en Max Verstappen, beseffen ze dat.

“Ik ben er zeker van dat Mercedes nog steeds het te kloppen team is en het snelst is,” aldus Red Bull-piloot Daniel Ricciardo gisteren tegenover ‘Sky Sports’.

Ook F1-wereldkampioen Lewis Hamilton beseft maar al te goed dat het baanrecord van Sebastian Vettel op donderdag in de Ferrari niets zegt.

“Ik weet niet of het een goede tijd is,” knipoogde de Mercedes-piloot gisteren naar de journalisten. “Het is mij ook eender, dit zijn maar testritten en de tijden zijn niet belangrijk, zelfs al is het een baanrecord.”

“Wij hebben nog niet met weinig brandstof gereden, ik heb dan ook geen idee hoe snel onze wagen echt is.”

Mercedes nog steeds met voorsprong de snelste? Zo ziet het er inderdaad naar uit, al zullen we binnen twee weken in Melbourne pas echt te weten komen hoe de krachtsverhoudingen in de F1 liggen ...

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België