Onderzoek naar wagen van Red Bull: geen gestraffing

22 juli 2012 — Er werd door de stewards een onderzoek ingesteld naar de wagen van Red Bull. Rond 13 uur kwam echter het bericht dat er geen bestraffing volgt.

De FIA had verantwoordelijken van het Red Bull Racing team bij de stewards laten komen omdat er een onderzoek was met betrekking tot de RB8. Er zou immers mogelijk een inbreuk zijn tegenover de technische reglementen.

Jo Bauer liet namens de FIA in een persbericht weten dat er bij de wagens van Mark Webber en Sebastian Vettel een probleem zou zijn met betrekking tot het zogenaamde engine mapping. Daarbij zou bij een bepaald aantal toeren het koppel te krachtig zijn. Het zou eveneens tot een aerodynamisch voordeel leiden.

Het onderzoek kon grote gevolgen hebben voor Vettel en Webber. De Duitser startte normaal van op de tweede plaats en in theorie kon men beide wagens eventueel zelfs uitsluiten van de wedstrijd. Als tussenoplossing werd echter ook gedacht aan een start uit de pits.

Er is urenlang gediscussieerd over de matherie en de mogelijke gevolgen. De conclusie is echter dat er zich een grijze zone bevindt in het reglement en dat men het reglement niet volledig waterdicht geschreven heeft zoals men het bedoeld had. Daarom kan er geen verdere actie ondernomen worden tegenover Red Bull en haar rijders. Sebastian Vettel mag dan ook zijn tweede startplaats behouden.

Mogelijk komt er met het oog op de komende races nog wel een verduidelijking van de FIA met betrekking tot artikel 5.5.3 uit het reglement, zo kan de FIA het achterpoortje nog wel sluiten.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België