Ook bij negatieve coronatest niet zeker dat Lewis Hamilton in Abu Dhabi mag racen

08 december 2020 — Het is niet zeker dat Lewis Hamilton mag deelnemen aan de laatste GP van het jaar in Abu Dhabi, ook niet als hij negatief test voor COVID-19.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1)

Momenteel zit Lewis Hamilton in Bahrein een tiendaagse quarantaine uit, waarna hij getest zal worden op COVID-19. Maar zelfs als hij negatief test kan afreizen naar Abu Dhabi een probleem worden.

Iedereen die naar Abu Dhabi reist moet er momenteel veertien dagen in quarantaine maar voor het F1-circus werd er een uitzondering gemaakt op voorwaarde dat ze als een bubbel op gecharterde vluchten naar Yas Marina afzakken.

Omdat Hamilton daar geen deel kan van uitmaken moet hij rekenen op een uitzondering van de overheid in Abu Dhabi. Daar bovenop komt ook nog een afzondering van vierentwintig uur voor hij de F1-paddock mag betreden. Er zijn inderdaad een heleboel dingen die fout kunnen lopen.

“Uiteraard is het grootste deel van dit alles altijd in overeenstemming geweest met de respectievelijke regeringen, wetten en voorschriften,” verklaarde FIA-racedirecteur Michael Masi.

“Dus het is vooral een beslissing voor de Bahreinse gezondheidsautoriteiten om te bepalen of Lewis fit is en voldoet aan hun regelgeving, en dan verder voor de autoriteiten van Abu Dhabi om hun criteria te bepalen.”

“Het zijn dus in feite twee overheidsinstanties die de toelatingscriteria moeten bepalen.”

“Als hij voldoet aan de toelatingscriteria van de respectievelijke regeringen en dan verder voldoet aan het testprotocol vanuit een FIA-perspectief, door negatief te worden getest voordat hij de zone van de rijders betreedt, dan zijn er vanuit ons perspectief geen problemen.”

Om deel te nemen aan de race moet Hamilton ook minimaal deelnemen aan de kwalificaties of aan een van de vrije oefensessies op vrijdag of zaterdag.

“Binnen het huidige kader van de regelgeving, vergelijkbaar met wat werd gebruikt in de Nürburgring, zolang een rijder deelneemt aan een oefenssessie of kwalificatie, wordt hij toegestaan om te racen,” zei Masi.

“Dus technisch gezien hoeft een rijder hier en nu maar aan één van die criteria te voldoen.”

“Dus rijders kunnen niet zomaar komen opdagen en alleen maar deelnemen aan de race, ze zouden een van de trainingen moeten doen, of het nu vrije training is of kwalificatietraining vooraf.”

Tijdens de GP van Sakhir afgelopen weekend liet Mercedes-teambaas Toto Wolff weten dat Hamilton gewoon zal rijden als hij goed herstelt en alle formaliteiten in orde zijn.

In het geval dat de zevenvoudige wereldkampioen toch niet zou kunnen deelnemen is het waarschijnlijk weer George Russell die de honneurs voor Mercedes mag waarnemen wist Wolff ook nog te vertellen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Lewis Hamilton (@lewishamilton)

Geschreven door Tom Schots

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België