logo
 

Ook Lotus in financiële problemen

06 augustus 2013 — Na de perikelen bij het team van Sauber, lijkt de toekomst van Lotus nu ook op de wip te staan. image

Sauber wist laatst een faillissement af te wenden door het aantrekken van enkele grote investeerders uit Rusland. Het Zwitserse team is echter niet de enige die met financiële problemen kampt. Zo bevindt Lotus zich in hetzelfde schuitje, al zijn de problemen in Enstone veel groter dan oorspronkelijk werd aangenomen.

De schulden van Lotus zouden intussen zijn opgelopen tot zo’n 120 miljoen euro. In oktober vorig jaar stond het Britse team al eens op de rand van de afgrond, maar door een betaling van het Formula One Management van Bernie Ecclestone kon de liquiditeit van het team toch nog gewaarborgd worden. Ook de sponsorgesprekken liepen niet van een leien dakje, want volgens een insider waarmee Lotus in onderhandeling was voor een sponsorovereenkomst, moest deze dienen als afwending van een bankroet.

Na de ietwat verrassende overwinning van Kimi Raikkonen in Abu Dhabi vorig jaar hoopte Lotus dat er toch enkele interessante sponsordeals ondertekend zouden worden. De overeenkomst met Burn, een dochter van de Coca-Cola Group, was echter slechts een druppel op een hete steen. Ook een grote deal met Honeywell, een Amerikaanse leverancier van onder meer elektronische vliegtuigsystemen, kwam niet van de grond.

Zonder het geld van Honeywell, waarop teameigenaar en Genii-baas Gerard Lopez gerekend had, werd de financiële situatie bij Lotus stilaan dramatisch. Zo erg zelfs dat Kimi Raikkonen ermee dreigde zijn stoeltje niet te komen aanpassen voor de start van de eerste wintertests in Jerez.

Het is al een tijdje geweten dat Lotus achterstaat met het loon van hun sterrijder. Volgens het contract dat Raikkonen vorig seizoen ondertekende, zou de Fin zo’n 18 miljoen euro verdienen. Dit werd echter pas op het allerlaatste moment volledig vereffend, waardoor Raikkonen zich toch nog liet overhalen om een extra seizoen voor Lotus te rijden.

Tijdens de GP van Hongarije sprak de voormalige wereldkampioen voor het eerst over de situatie bij Lotus. “Er is zeker een probleem. Dat was vorig jaar al zo, en dit jaar is het opnieuw zo. Het is geen ideale situatie, maar ik ben er zeker van dat ze het zullen oplossen.” aldus de Fin, die ook al bij Ecclestone zou zijn langs geweest om zijn beklag te doen.

Lotus heeft echter niet enkel bij Raikkonen achterstallen, maar ook bij hun ingenieurs en technici. Dit was de reden waarom James Allison in februari andere oorden ging opzoeken, en eind juli dreigden andere medewerkers ook al met een staking. Deze werd echter afgewend, maar uit protest zouden enkele medewerkers hun materiaal mee naar huis genomen hebben.

Door de financiële problemen zou de relatie tussen Bernie Ecclestone en teameigenaar Gerard Lopez danig bekoeld zijn, dat Ecclestone zich nog enkel tot teambaas Eric Boullier wendt.

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België