OPINIE: Een eigen kijk op de ontknoping in het kampioenschap

23 november 2016 —

Zondag eindigt het F1-seizoen met de ontknoping van het wereldkampioenschap in Abu Dhabi. Puur mathematisch heeft Nico Rosberg de beste kaarten om zich dit jaar voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen te kronen. Een derde plaats is voldoende, ook wanneer Lewis Hamilton deze grand prix wint.

Voor Mercedes speelt het geen rol wie van beide het wordt, voor hen is de hoofdprijs reeds binnen: het wereldkampioenschap bij de constructeurs. Wat er ook gebeurt, een van hun piloten wordt wereldkampioen. Voor Rosberg is het de ultieme kans om niet te verzeilen in het straatje waar Massa zijn carrière beëindigd, dat van eeuwige tweede.

Bovendien is het lang niet zeker dat Mercedes volgend seizoen nog zo dominant zal zijn als de voorbije jaren. In 2017 gelden er heel wat nieuwe regels, wat de krachtsverhoudingen in de F1 serieus door elkaar kan schudden.

Ook de patriarch van de F1, Bernie Ecclestone, zal tevreden terugblikken op het voorbije seizoen. Hij krijgt immers een einde van het kampioenschap zoals hij het liefst heeft, een ontknoping in de laatste race van het seizoen. Dat levert hoge kijkcijfers op en daar draait het voor hem per slot van rekening allemaal om want veel kijkers haken af eenmaal de wereldkampioen bekend is.

Dat hij een boontje heeft voor Hamilton is al langer geweten, daar deze flamboyante Brit commercieel interessanter is dan de brave huisvader genaamd Rosberg. Ook Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff en Niki Lauda (voormalig wereldkampioen en technisch raadgever bij Mercedes) hebben al in menige situatie in het verleden laten blijken dat Hamilton een voetje voor heeft bij hen.

Bovendien is Hamilton de protegé van Lauda nadat hij hem enkele jaren geleden eens duchtig de livieten heeft gelezen. Hij zette Hamilton met beide voeten terug op de grond door hem duidelijk te maken dat zijn flamboyante levensstijl de oorzaak was van zijn ondermaatse prestaties. Hij raadde Hamilton eveneens aan om al de elementen welke hem te veel afleidden achterwege te laten en zijn beroep ernstiger te nemen. Met resultaat.

Je zou voor minder beginnen geloven in een complottheorie en zeggen dat Hamilton wereldkampioen zal worden. Anderzijds sluiten we een scenario waarbij beide rivalen elkaar eruit rijden,  à la Senna/Prost, niet uit. Zo zou Rosberg wereldkampioen worden. Doch achten we de Duitser daarvoor een te grote teamplayer. Hamilton lijkt op dat vlak veel meer de kaart van risico en agressiviteit te trekken. Het zou niet de eerste keer zijn dat er dit seizoen contact is tussen beide rijders.

Zondagavond zullen we het weten ...

Geschreven door Vanpol Johan

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België