logo
 

OPINIE: F1-kampioenschap enkel voor vrouwen? Vrouwonvriendelijk!

31 maart 2015 — F1-goeroe Bernie Ecclestone wou zich met zijn nieuwste voorstel populair maken bij de vrouwelijke racers en fans: een nieuwe F1-raceklasse enkel en alleen voor vrouwen. Als vrouw met een hart voor de Formule 1 ben ik van mening dat Mr E geen vrouwonvriendelijker idee had kunnen bedenken.


“Er zijn nog geen concrete plannen maar ik speel met de gedachte om een apart kampioenschap voor vrouwen op te zetten,” zei Ecclestone tegenover Sky Sports. “Natuurlijk zien we graag vrouwen in de Formule 1. Ik weet zeker dat het veel aandacht en publiciteit oplevert en ik denk dat sponsors geïnteresseerd zouden zijn.” Et voila, het is gezegd, het enige voordeel aan die vrouwenklasse: publiciteit.

Belediging
Elke vrouw die recht in haar (race)schoenen staat, voelt zich beledigd door het hele idee. Het doet uitschijnen dat vrouwen puur op talent toch niet in de sport gaan geraken en dat het daarom nodig is hen een eigen klasse te geven. Vraag aan elke vrouw in de racerij of ze zich in haar wagen een vrouw voelt of een racer en ik ben ervan overtuigd dat ze allemaal zullen antwoorden dat ze racers zijn. En die willen zich meten met andere racers, niet met andere vrouwen.

Sportief onhaalbaar
Bovendien is het idee ook sportief onhaalbaar: er zijn niet genoeg vrouwelijke racers die een plaats in de vrouwen-F1 waardig zijn. Susie Wolff en Carmen Jorda zijn de twee vrouwen die op dit moment ‘actief’ zijn in de F1, namelijk als ontwikkelingsrijder. Vooral de komst van Jorda was een doorn in het oog van elke vrouw die zichzelf F1-fan noemt. Haar resultaten in het F3-eindklassement waren barslecht. Als iemand die resultaten voorlegt, is er geen enkel team dat er ook maar aan denkt die een contract te geven. Positieve discriminatie maar bovenal een promotiestunt. Jammer, voor de F1, voor de vrouw en voor Jorda. De Spaanse heeft namelijk een plaats bij Lotus gekregen om één simpele reden: ze is een vrouw. Niet voor haar talent, ervaring of kennis. Lager kan je als vrouw amper vallen.

Diegene die zeggen dat het feit dat er geen vrouwen in de hedendaagse Formule 1 rijden, een bewijs is dat de vrouwen gediscrimineerd worden, kent de sport duidelijk niet goed genoeg. De reden waarom er geen vrouw in de F1 rijdt, is omdat er nog geen vrouwelijke rijder gevonden is die een plaats in de sport waard is. De weg naar de top is lang en zwaar maar als een vrouw talent heeft, was ze er wel geraakt. Net zoals haar mannelijke collega. Maar misschien moet ze dan maar meer tijd doorbrengen op het circuit in plaats van op de rode loper, zoals Jorda.

Geen vrouwen nodig
Meer dan testrijder gaan Wolff en Jorda dan ook niet worden, daarvoor zijn ze gewoonweg niet goed genoeg. Jorda is nog niet goed genoeg voor Formule 3, laat staan Formule 1. En als die twee het beste zijn die vrouwen de sport bij te brengen hebben, laat die vrouwen-F1 dan maar zitten.

De Formule 1 heeft bovendien geen vrouwen nodig. Evenmin als het mannen nodig heeft. Het heeft racers nodig. Mensen met talent die hun plaats in de koninginneklasse van de autosport verdienen. Het gaat er niet om of het mannen of vrouwen zijn, het gaat er om of ze talent hebben of niet. Liever een F1 met enkel getalenteerde mannelijke rijders, dan een vrouwenklasse die het woord ‘vrouw’ oneer aandoet.

Fun day today for my @LorealParis_Es photoshoot today for @GlamourMag. Time to prepare for Malaysia. Second race of the season. Let's go @lotusF1Team #womeninmotorsport #F1

Een foto die is geplaatst door Carmen Jorda (@carmenjorda) op


Geschreven door Catya Leroux

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België