logo
 

OPINIE: Is er nog plaats voor Bernie Ecclestone in de F1?

21 november 2014 — Als er iemand is in de Formule 1 die weet hoe hij de fans keer op keer tegen zich kan keren, is het wel Bernie Ecclestone. En dan net wanneer je denkt dat zijn tank van gestoorde ideeën en beledigingen leeg is, verrast die oude je nog maar eens.


Zo ook enkele dagen geleden. “De F1 heeft geen jonge fans nodig. Mensen die jong zijn lopen niet met een Rolex rond”, begon de 84-jarige. “Dat kunnen ze simpelweg niet betalen. Ze hebben zelfs niet eens genoeg geld om een bankrekening bij UBS te openen. Waarom moet de Formule 1 zich dan richten op die generatie? Dan kunnen ze beter bij Disney gaan adverteren”.

Dus je hoort het, als je geen steenrijke 70+-er bent, is de F1 niet de juiste sport voor jou. Jammer maar helaas, ga dus toch maar wat voetbal of wielrennen gaan kijken.

Ecclestone heeft al verschillende keren de bal volledig misgeslagen maar volgens mij heeft hij nooit meer naast de waarheid gezeten. Wat moet een uitdagende, snelle, hypermoderne sport als de Formule 1 met enkel oude, rijke mannen?

Ecclestone is altijd al goed geweest in zijn eigen F1-fans voor het hoofd te stoten. Want wie legt er honderden euro’s neer voor een raceweekendje? Ja Bernie, er is een reden waarom wij niet met een Rolex rondlopen want ons geld verdwijnt in jouw zakken. Maar serieus, wat zou de sport zijn zonder deze passionele fans? Inderdaad, helemaal niets. Dus Mr Ecclestone, vooraleer je nog maar eens denkt dat de F1-fans een nutteloos, arm volk is, denk eraan dat wij jouw tribunes vullen en dat wij jouw sport draaiend houden.

Waar de Formule 1 goeroe ook duidelijk niets van snapt is Facebook en Twitter. “Ik heb gekeken wat daar nou de meerwaarde van is en ik ben er achter gekomen dat die er niet is” verklaarde hij onlangs. Waarschijnlijk weer iets dat de jonge mensen bedacht hebben. Meer dan 1,3 miljard mensen op de sociale media maar nee, Bernie gelooft niet in de meerwaarde ervan. En net daar knelt het schoentje volgens mij nog te veel. Mr Ecclestone gelooft ergens niet in (of snapt iets niet) en het is direct een no-go voor de F1. Verschillende teams zetten nochtans enorm in op de sociale media voor verschillende soorten berichten. Neem als voorbeeld de hashtags #KeepFightingMichael en #ForzaJules die door de teams viraal gestuurd werden. De teams en rijders zien de meerwaarde van de sociale media gelukkig wel in.

Het potentieel voor een goed draaiend social mediabeleid is er dus wel. De officiële F1-Twitter pagina (niet tegen Bernie zeggen dat ze bestaat) heeft net meer dan een miljoen volgers. Twitterfreaks Fernando Alonso en Lewis Hamilton hebben er samen vijf keer zo veel. Dus de sport zou er sowieso bijna evenveel kunnen krijgen. Als de F1-leiding daar meer zou op inzetten. Misschien heeft Ecclestone nog steeds te veel invloed in de sport en wordt het toch langzaam tijd dat die invloed afgebouwd wordt. Al wordt dat moeilijk want de Formule 1 en Bernie Ecclestone zijn zo nauw met elkaar verbonden geraakt. Wat natuurlijk logisch is al je ziet hoelang de Brit al de leiding in handen heeft. Te lang misschien zelfs?

Ik zeg niet dat Ecclestone per direct aan de kant geschoven moet worden maar misschien is een soort erefunctie beter voor hem dan een echte leidinggevende. Erevoorzitter van de F1, daar kan iedereen mee leven denk ik. Ecclestone blijft het gezicht van de sport en mag nog steeds naar elke race gaan kijken om handjes te schudden met Poetin en de sjeiks in het Midden-Oosten maar heeft niet veel meer te zeggen in de huidige gang van zaken. Misschien is dit al het geval of wordt dit alleszins geprobeerd maar in mijn ogen is er nog te veel “Bernie’ s wil is wet”.

Het wordt tijd dat de “nutteloze generatie” de sport in handen neemt en een nieuwe wind met zich meebrengt. Dat kan volgens mij enkel positief uitdraaien. En Bernie, die laten we doen wat hij altijd doet: handjes schudden en zijn mening geven over vanalles en nog wat. Want zeg nu zelf, het zou toch maar vreemd zijn, een F1 zonder Bernie Ecclestone.

Geschreven door Catya Leroux

image

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België