logo
 

Opmerkelijk protest van Haas F1 team afgewezen, Force India behoudt prijzengeld

24 november 2018 — Voorafgaand aan het raceweekend in Abu Dhabi tekende het Haas F1 team protest aan tegen Force India. De stewards zijn het Amerikaanse team echter niet gevolgd, Haas overweegt in beroep te gaan.


Afgelopen zomer werden de bezittingen van het Force India F1 team grotendeels overgenomen door Racing Point Force India. Sergio Perez en Esteban Ocon konden daardoor gewoon aan de start verschijnen van de GP van België en de rest van het seizoen afwerken.

Van in het begin werden er door de andere teams vragen gesteld over de ‘doorstart’ van de renstal. Racing Point Force India moest de GP van België met nul punten in het constructeurskampioenschap aanvatten maar behield wel het prijzengeld waarop het volgens de eerdere seizoenen recht op had.

Bij het Haas F1 team vinden ze dat Racing Point Force India geen intellectuele eigendomsrechten heeft over de bolides waarmee momenteel gereden wordt. Ze zijn een nieuw team en racen niet met bolides die door henzelf gebouwd zijn.

De stewards volgend Haas in het opzicht dat Racing Point Force India inderdaad als een nieuw team moet aanzien worden. De rest van de claim van het Haas F1 team wordt als ongegrond beschouwd.

Volgens de stewards heeft de FIA de absolute macht om de inschrijving van een nieuw team, ook als dat later in het seizoen is, al dan niet goed te keuren. Daarnaast werd de inschrijving van Racing Point Force India eerder al goedgekeurd.

Waar het het Haas F1 team vooral om te doen is, is dat Racing Point Force India meteen al prijzengeld krijgt, terwijl een nieuw team eerst drie seizoenen in de Formule 1 moet geracet hebben alvorens het mee kan graaien in de prijzenpot. Het Haas F1 team is momenteel bezig aan haar derde seizoen.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Racing Point F1Haas

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië