logo
 

Oproep om GP van Bahrein te boycotten

09 januari 2012 — De GP van Bahrein staat voor de zoveelste keer ter discussie ...

De tel zijn we ondertussen reeds meermaals kwijtgespeeld. Na het debacle van 2011 waarin de beslissing over het al dan niet doorgaan van de GP van Bahrein meermaals werd uitgesteld volgde uiteindelijk een nieuwe racedatum in november 2011. Maar ook die datum werd na enkele dagen opnieuw van de kalender gehaald.

Alles begon met de volksprotesten in Bahrein die overwaaiden uit Tunesië en Egypte. Uiteindelijk beloofde men in Bahrein om orde op zaken te stellen. Dit zodat de race in het golfstaatje zeker in 2012 opnieuw zou kunnen doorgaan en terug op de F1-kalender zou staan.

Maar kijk nu, we zijn een klein jaar later en opnieuw duiken er onheilspellende berichten op over de GP van Bahrein. Een mensenrechtengroepering wil de teams en rijders oproepen om de GP van Bahrein opnieuw te boycotten. Dat idee komt misschien vreemd over maar het waren wel de teams en rijders die in 2011 oordeelden dat een terugkeer van Bahrein op de F1-kalender 2011 niet kon plaatsvinden. De teams vonden de situatie enkele maanden later immers nog steeds niet veilig genoeg.

“We zullen een campagne voeren om de teams en rijders te overtuigen dat ze de race moeten boycotten,” aldus Nabeel Rajab, de vicepresident van het ‘Bahrain Center for Human Rights’. “De overheid wil dat de Formule 1 laat uitschijnen dat alles terug normaal is in het land.”

“Indien de Formule 1 naar hier komt dan helpen ze de overheid mee te zeggen dat alles terug normaal is. We zouden het beter vinden indien ze niet komen. Ik ben ervan overtuigd dat de teams en rijders de mensenrechten respecteren.”

Afwachten hoe dit opnieuw zal evolueren. De GP van Bahrein staat gepland op 22 april. De organisatoren reageerden vandaag alvast door te zeggen dat de overheid al de nodige maatregelen heeft ondernomen zodat er geen mensenrechten worden geschonden.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België