logo
 

Organisatie GP van België: “Nederland een F1-race? Dan stoppen we er mee”

28 augustus 2017 — In een interview met het Nederlandse dagblad ‘De Telegraaf’ laat André Maes, promotor van de Belgische Grote Prijs, optekenen dat ze ermee ophouden als het Formula One Management beslist om een Nederlandse GP te organiseren.


Dit weekend leek het anders wat slaperige dorpje Francorchamps geannexeerd door Nederland. De nationale klederdracht was een oranje petje met nummer 33 met Red Bull-shirt en de koning was een negentienjarige jongeling, Max Verstappen. Omdat ze in Nederland geen eigen Grand Prix meer hebben sinds 1985 wordt de Grote Prijs van België dan ook beschouwd als de thuisrace van Max. 

Sinds de populariteit van Max zo’n grote vlucht nam gaan er stemmen op om weer een Nederlandse race op de F1-kalender te krijgen. Naar verluid wordt er in Zandvoort en Assen bekeken wat de mogelijkheden zijn om om de Formule 1 naar hun circuits te krijgen.

Dat is niet naar de zin van de organisatie van de Grote Prijs van België. André Maes laat weten dat een Nederlandse race veel te dichtbij is en daarom niet leefbaar, hij zegt dat het Francorchamps veel toeschouwers en inkomsten zou schelen.

Bovendien maakt Maes ook gewag van een exclusiviteitsafspraak met het Formula One Management (FOM) als het gaat over het organiseren van een race in de Benelux. Hij verklaart tegen de mensen van de FOM gezegd te hebben dat ze ermee stoppen als die zouden beslissen om een race in Nederland of Luxemburg te organiseren.

Hij vindt de plannen voor een Nederlandse Grand Prix ook onrealistisch. Zandvoort is verouderd en het zou minimaal 50 a 60 miljoen Euro kosten om het te verbouwen en het TT-circuit in Assen is vooral bekend van zijn MotoGP-races. Maes gelooft dat als Assen beslist om een F1-race te organiseren dat ze de MotoGP zullen verliezen. Hij voegt er ook nog aan toe dat de onderhandelingen lopen om het huidige contract, dat nog tot 2019 loopt, te verlengen met vijf jaar.

Arjen Bos van het TT-circuit zegt dat er niet echt concrete plannen zijn om een F1-race te organiseren maar hij begrijpt niet goed waarom Maes zo een defensieve houding aanneemt. Hij vindt dat de mensen van Spa-Francorchamps van hun eigen kracht moeten uitgaan met zo een prachtig circuit en zo een rijke historie.

Erik Weijers, COO van Circuit Park Zandvoort, zegt dat hij Maes begrijpt maar dat ze het niet zullen laten een race te organiseren als dat in hun mogelijkheden ligt. Hij wil eerst het haalbaarheidsonderzoek afwachten dat momenteel lopende is.

Geschreven door Tom Schots

image

Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van BelgiëMax Verstappen

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van Australië