logo
 

Overzicht: De zeldzame races waarbij iedere F1-piloot de finish haalde

24 april 2016 — Vorige week haalde iedere F1-bolide de eindmeet in China. Dit wat de zesde keer in de geschiedenis van de koningsklasse van de autosport. Hieronder een overzicht van de overige vijf GP’s waarbij iedere F1-piloot de race uitreed.


De GP van Nederland in 1961 was de eerste GP waar iedere rijder de race uitreed. Er waren toen vijftien deelnemers. Tevens is dit enige race waarbij niemand een pitstop maakte om te tanken of nieuwe banden op de bolide te monteren. Hans Herrmann ging als laatste over de finish en liep maar liefst drie ronden achter.

De GP van de Verenigde Staten in 2005 telde zes piloten op de grid. In de opwarmronde werd er een beslissing genomen door Michelin waardoor 14 rijders niet konden starten. Ralf Schumacher was tijdens een vrije training op vrijdag betrokken bij een zware crash. Daardoor was de bandenfabrikant bezorgd over de duurzaamheid van haar banden. Ze riepen iedereen die met hun banden reden terug naar de pitstaat en de wagens op banden van Michelin mochten niet meer starten. Enkel de piloten met Bridgestone-banden bleven over.

Tijdens de GP van Italië in hetzelfde jaar kon iedereen startten en finishen. Er was wel heel wat drama. Het zwaarste incident vond plaats bij de start, waarbij David Coulthard inreed op Giancarlo Fisichella. Door het plotse remmen reed Mark Webber dan weer tegen Coulthard aan. De schade kon hersteld worden tijdens een pitstop. Fisichella wist zelfs nog als vijfde eindigen.

De GP van Europa werd na vijf jaar van de kalender geschrapt. De race van 2011 werd toen in Valencia verreden. Dit jaar keert de race terug in Azerbeidzjan. Tijdens de race in 2011 werd ook nog een record gevestigd van 24 piloten die de eindmeet haalden. Dit was het hoogste aantal ooit.

De GP van Japan in 2015 zat vol spanning toen Nico Rosberg bijna uitviel door een oververhitte motor. Daniel Ricciardo en Felipe Massa raakten elkaar, waardoor beide piloten een klapband kregen. Felipe Nasr haalde niet het einde. Hij had nog drie rondes te gaan toen hij uitviel. Hij had echter wel meer dan 90% van de race gereden, waardoor hij alsnog geclassificeerd werd.

Geschreven door Anouck Jaspers


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: GP van China

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België