Overzicht: Hoeveel tokens heeft elke contstructeur nog over?

14 maart 2015 — Sinds dit seizoen krijgt elke constructeur een aantal te spenderen tokens om de power unit te verbeteren. De FIA heeft vandaag een overzicht vrijgegeven van de resterende tokens per constructeur. image

Even ter verduidelijking ... De ontwikkeling van de 1.6 V6 Turbomotoren kost bommen geld. Om de kosten niet te veel de pan uit te laten swingen heeft de FIA een systeem van ‘tokens’ in het leven geroepen. Daarmee kan elke constructeur een beperkt aantal verbeteringen doen aan de performance van de wagen.

Deze tokens moesten normaal gezien voor de start van het seizoen opgebruikt zijn, omdat de motoren normaal gezien worden gehomologeerd op 28 februari. Dit betekent dan ook meteen dat de ‘motorbevriezing’ in werking treedt, waardoor er geen verdere verbeteringen aan de power unit mogelijk zijn. Ferrari vond echter een achterpoortje in het reglement, waardoor elke constructeur nu in de mogelijkheid is om tijdens het seizoen toch nog tokens te gebruiken.

Elke constructeur kreeg 32 tokens toegekend voor de start van het winterseizoen, terwijl Honda als nieuw team onbeperkt wijzigingen kon aanbrengen aan hun krachtbron. Voorwaarde was wel dat alles in orde zou zijn tegen 28 februari, de dag van de homologatie. Aangezien de overige constructeurs nog tokens over hadden die ze tijdens het seizoen kunnen gebruiken, werd Honda ook een aantal tokens toegekend, zodat ook zij nog ruimte hebben voor verbetering aan hun power unit.

De Japanse constructeur kreeg in totaal 9 tokens, ofwel het gemiddelde van het aantal tokens die elke andere constructeur nog over heeft na de wintertesten. Hieronder krijgt u een overzicht van elke constructeur met hun resterende tokens .

Ferrari: 10 tokens
Honda: 9 tokens
Mercedes: 7 tokens
Renault: 12 tokens

Er is wel één addertje onder het gras; de tokens kunnen enkel worden gebruikt om een motor te verbeteren die nog niet werd gebruikt door een rijder. De motoren die dus dit weekend in Melbourne worden gebruikt, kunnen niet meer genieten van eventuele toekomstige upgrades. Omdat de teams dit seizoen maar over vier motoren per rijder kunnen beschikken, zal de timing van de upgrades van cruciaal belang zijn. Daniel Ricciardo, die tijdens de tweede vrije training een nieuwe motor moest laten installeren, heeft dus in principe maar twee motoren meer waarvoor tokens kunnen gebruikt worden.

Black Friday 2020Black Friday 2020

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België