logo
 

Pirelli buigt en zal compounds aanpassen

12 mei 2013 — Na eindeloze klaagzangen, vooral uit het kamp van Red Bull, heeft bandenfabrikant Pirelli uiteindelijk toch besloten om de compounds aan te passen. image

Red Bull teambaas Christian Horner reageerde opnieuw erg gefrustreerd na de GP van Spanje. De Brit vindt dat alles enkel om de banden draait. Ook Sebastian Vettel bekloeg zich over het rubber. Het resultaat van Red Bull vandaag lag volgens de drievoudige wereldkampioen niet aan de snelheid van de wagen, maar wel aan de snelheid van de banden.

Pirelli kreeg de opdracht als enige bandenleverancier om de races wat pittiger te maken, maar een verwarrende race met maar liefst 82 pitstops bleek een stap te ver. Banden sparen blijkt dit seizoen de absolute prioriteit boven pure snelheid.

Pirelli-motorsportdirecteur Paul Hembery twitterde na de race dat ze het bij het verkeerde eind hadden, omdat de banden veel te agressief slijten. Pirelli mikt op twee of drie stops per race, en voert de aanpassing hoogstwaarschijnlijk door vanaf de GP van Groot-Brittannië in Silverstone, eind juni.

“Het is niet altijd even makkelijk, want de wagens evolueren. Wij kunnen ook niet testen met de huidige wagens, en er wordt ook al niet getest tijdens het seizoen. Er werd ons gevraagd om terug te kijken naar Canada 2010, en mikken op twee à drie stops.” vervolgde Hembery op Twitter.

Het merendeel van het veld vervolledigde de race met vier pitstops, behalve de Lotus van Kimi Raikkonen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de Fin geen voorstander is van de verandering aan de banden. “Men zal altijd blijven mekkeren.” sneerde Raikkonen na afloop van de race. De wereldkampioen van 2007 is de enige van de toppers die het met drie pitstops kon volmaken.

Red Bull en Mercedes daarentegen zullen maar wat graag horen dat Pirelli zijn compounds gaat aanpassen. Beide zilverpijlen startten vanop de eerste rij, maar konden nooit een vuist maken. Nico Rosberg eindigde nog op de zesde plaats, maar zijn teamgenoot Lewis Hamilton slaagde er niet in om punten te pakken. De Brit was volledig teneergeslagen na de race, en mompelde zelfs over de boordradio dat hij onmogelijk nog trager kon rijden.

Sky F1 commentator Martin Brundle heeft het ook gehad met het huidige verloop van de races. “Telkens als we onboard gingen met Alonso en Raikkonen dacht ik ‘zo snel kan ik ook rijden’, daar moeten we echt iets aan doen. Het gaat gewoon te ver. Ik zag net een tweet passeren die zei ‘vier stops is geen race, dat is een busreis.’” aldus Brundle.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België