Pirelli dreigt met vertrek uit de F1

18 april 2016 — Indien Pirelli vandaag geen goedkeuring krijgt voor haar testprogramma om de F1-banden voor het seizoen 2017 te ontwikkelen dreigt het ermee de Formule 1 te verlaten.


Na een week van onderhandelen met de FIA en de teams over de testplannen is de maat vol voor Pirelli. De Italiaanse bandenleverancier wil vandaag eindelijk duidelijkheid of de plannen om 25 dagen te testen eindelijk goedgekeurd worden.

Pirelli heeft die testdagen hard nodig. Door de ingrijpende reglementswijzigingen worden er voor volgend seizoen compleet andere bandencompounds voorzien en is ook het formaat van de banden anders. Om die bandencompounds goed te kunnen ontwikkelen moet er natuurlijk het nodige testwerk verricht kunnen worden. Daarover onderhandelt Pirelli dus al enige tijd van en wil vandaag van de F1 Commissie duidelijkheid krijgen.

“Wanneer ik op maandag na de deadline land na mijn reis uit China, en ik heb geen e-mail met daarin de bevestiging van de goedkeuring, of iets anders positiefs, bel jij me voor een ander verhaal. Dan is het klaar,” zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery, tegenover ‘Motorsport.com’. “We kunnen ons werk niet doen zonder deze aanpassing. We kunnen dan niet leveren. We zijn gevraagd significante veranderingen door te voeren, waarbij het gedrag van de banden moet worden aangepast. Ook de temperaturen waarop de banden op hun best zijn, moeten veranderen, zodat de banden minder slijten. Dat zijn grote veranderingen waarvoor grote verbeteringen nodig zijn. Maar de tijd raakt op. We zitten al halverwege april!”

Pirelli haalde het eind vorig jaar nog van Michelin in een tender die was uitgeschreven voor de rol van officieel F1-bandenleverancier van 2017 tot en met 2019. Pirelli is sinds 2011 de enige bandenleverancier in de Formule 1.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Pirelli

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België