Pirelli dreigt met vertrek uit de Formule 1

05 september 2015 — De Italiaanse bandenleverancier Pirelli wil volgend jaar meer bandentests tijdens het seizoen, anders dreigt Pirelli ermee om de Formule 1 vaarwel te zeggen.

image
De tender voor het toewijzen van de rol van bandenleverancier in de Formule 1 vanaf 2017 is nog aan het lopen. Het gaat daarbij tussen Michelin en Pirelli maar het is overduidelijk dat Pirelli de voorkeur geniet van zowel de teams als de FOM.

Dat laatste bleek nogmaals toen het bericht kwam dat Bernie Ecclestone bij monde van de Formula One Management (FOM) zijn vertrouwen uitsprak over bandenleverancier Pirelli en het harde werk en het onderzoek van de Italiaanse bandenfabrikant prees. Dat net op een moment dat er de voorbije weken kritiek kwam op Pirelli omwille van de klapbanden in België.

Pirelli voelt zich duidelijk gesterkt door de commentaren die het kreeg na haar onderzoek en de Italiaanse bandenleverancier beseft ook dat het favoriet is voor de tender die is uitgeschreven voor de rol van bandenleverancier in de F1van 2017 tot en met 2019. Daarom ook dat het nu een extra eis op tafel legt. Ofwel mag er volgend jaar meer getest worden met de banden, ofwel dreigt het de Formule 1 vaarwel te zeggen.

“Zonder testprogramma kunnen we onmogelijk in de sport blijven,” zei Paul Hembery, de motorsportbaas van Pirelli, in Monza. “Het is een voorwaarde. We kunnen ons niet in een situatie bevinden waarbij we ons werk niet kunnen doen.”

De Formule 1 wil vanaf 2017 bredere banden introduceren en dat om snellere en agressievere F1-bolides te verkrijgen. Maar om dat te verwezenlijken moet er volgens Hembery uitvoerig getest worden en die mogelijkheid is er momenteel niet.

“We hebben nood aan zo’n zestal tests van telkens drie dagen. Vervolgens moet je dan in 2017 de tests hebben voorafgaand aan de start van het seizoen.”

Volgens Paul Hembery zorgt het gebrek aan testmogelijkheden ervoor dat er te weinig innovaties gedaan kunnen worden. Zo werkt Pirelli al een ruime tijd aan een nieuwe supersoft-band. Die band zou er enkele maanden geleden al geweest kunnen zijn indien er voldoende testmogelijkheden waren: “Momenteel zijn we zelfs nog altijd aan het discussiëren of we hem tijdens de test in Abu Dhabi na afloop van het seizoen gaan testen.”

Wanneer Paul Hembery de vraag gesteld werd wanneer Pirelli bevestiging moet krijgen van de mogelijkheden tot testen voor het seizoen 2017 antwoordde de Pirelli-motorsportbaas als volgt: “Het zal redelijk snel moeten zijn, niet?”

De beslissing over het toewijzen van de rol van bandenleverancier in de Formule 1 vanaf 2017 zit momenteel immers in een laatste rechte lijn.

Grand Prix van Portugal (RtAD) Spel. Win 2.500 Euro met maar 3 Euro!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België