logo
 

Pirelli experimenteert met 18-inch banden tijdens test in Silverstone

04 juli 2014 — Bandenleverancier Pirelli heeft in een persbericht laten weten dat het volgende week met nieuwe 18-inch banden gaat testen tijdens de in-season test op het circuit van Silverstone.

image
Het is de bedoeling dat er tijdens elke in-season test door enkele teams met prototypebanden van Pirelli wordt getest. Deze keer zal het een erg bijzondere test zijn want Pirelli gaat 18-inch banden voorzien.

Momenteel wordt er in de Formule 1 met 13-inch banden gereden maar Pirelli is al langer een voorstander om het formaat van de velgen en de banden te wijzigen. 18-inch is volgens de Italiaanse bandenfabrikant een ideaal formaat aangezien het ook in andere raceklassen gebruikt wordt en er ook meer technologische ontwikkelingen kunnen doorstromen naar de banden voor de normale straatwagens.

Bij wijze van experiment zal er volgende week tijdens de test op silverstone een Lotus E22-bolide uitgerust worden met 18-inch banden. Pirelli laat echter weten dat het een omschakeling naar het formaat van 18-inch niet wil forceren. Volgens Pirelli moeten de teams, de promotor en de aandeelhouders van de Formule 1 zelf voorstander zijn van een overstap. Pirelli wil enkel aantonen dat het voorstander is van het formaat en dat het als bandenleverancier in staat is om deze banden te voorzien.

“Het formaat van 13-inch is niet langer relevant voor de dagdagelijkse autobestuurder. Heel wat normale wagens kunnen vandaag de dag worden uitgerust met 18-inch banden,” aldus Paul Hembery, de motorsportdirecteur bij Pirelli.

“Het zou een grote stap zijn voor de Formule 1 om over te schakelen naar 18-inch maar er zijn heel wat andere raceklassen die reeds van dit formaat gebruikmaken. Er bestaat dan ook de mogelijkheid om in de toekomst in de Formule 1 een nog groter formaat te hanteren. Volgens ons is het in ieders belang om een goede link te hebben tussen de banden uit de Formule 1 en de banden voor de straatwagens, dit kan de Formule 1 als innovator en ontwikkelingsplatform bestendigen.”

Pirelli laat ook weten dat het vandaag reeds 18-inch banden voor de Formule 1 kan produceren met de eigenschappen van de 13-inch banden. Ook zou het overschakelen naar 18-inch enkele bijkomende voordelen hebben. De uiteindelijke beslissing om over te stappen naar 18-inch ligt echter niet bij Pirelli, al geeft de Italiaanse bandenfabrikant dus wel een mooie voorzet ...

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België