Pirelli heeft speciale kwalificatiebanden maar teams willen ze niet gebruiken

22 mei 2012 — De Italiaanse bandenfabrikant heeft speciale kwalificatiebanden klaar maar de teams willen ze voorlopig niet gebruiken.

image

Het is een idee dat reeds langer door de wandelgangen van de paddock sluimert: speciale kwalificatiebanden. Het is ontstaan toen vorig seizoen bleek dat de meeste teams na de oefensessies een setje banden over hadden van de hardste van beide bandencompounds die Pirelli ieder raceweekend voorziet.

Voor Pirelli en de teams was dat een kostbare zaak want na ieder raceweekend worden de ongebruikte bandencompounds door Pirelli vernietigd (klik hier en lees onze special over Pirelli). Ook sparen heel wat rijders hun banden tijdens Q3 omdat ze daarmee voordeel willen halen tijdens de race.

Pirelli kwam dus met het idee om speciale kwalificatiebanden te voorzien voor tijdens Q3 van de kwalificatie. Ook in het verleden bestonden er ooit al kwalificatiebanden in de Formule 1. Maar voorlopig lijkt er onder de teams weinig animo te zijn om ook daadwerkelijk op dat aanbod in te gaan.

“We zouden er onmiddellijk mee van start kunnen gaan,” zei Paul Hembery tegenover Autosprint. “We kunnen een nieuwe specifieke bandencompound voorzien, of we zouden een bestaande bandencompound kunnen kiezen.”

“De teams vinden het echter goed zoals het momenteel is. Ze zeggen dat de fans genieten van de huidige bandenstrategie.”

Net als Pirelli stellen ook wij ons vragen bij het feit of fans op het circuit en die naar tv kijken het echt wel leuk vinden als er bijvoorbeeld van de tien rijders maar zeven een snelle ronde trachten neer te zetten. Dit uiteraard omdat de drie andere rijders proberen banden te sparen met het oog op het behalen van een voordeel tijdens de race.

“Wanneer een fan op een tribune amper actie ziet in Q3 dan wijst die fan vaak met een beschuldigende vinger naar Pirelli. Dit is omdat hij denkt dat wij niet meer geld willen investeren om meer banden te voorzien.”

Als we de teams mogen geloven hebben de fans dus het wapen in de hand waarmee ze kunnen bepalen of kwalificatiebanden noodzakelijk zijn en er dus ook daadwerkelijk komen. De teams gebruiken immers de mening van de fans om zogezegd niet akkoord te gaan met de komst van speciale kwalificatiebanden.

Wij weten dan ook graag jouw mening. Hoe denk jij over kwalificatiebanden ? Stem op onze poll op de hoofdpagina ...

Speel mee met het Formule 1 Jaarspel. Minimaal 7.000 Euro aan prijzen!

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België

image