Pirelli overweegt zesde bandencompound vanaf het F1-seizoen 2018

04 augustus 2017 — Pirelli zou overwegen om vanaf volgend jaar in de Formule 1 een zesde bandencompound te introduceren.


Momenteel heeft de officiële bandenleverancier van de Formule 1 vijf bandencompounds voor droog weer en twee voor regen. De kans bestaat echter dat dit er tegen 2018 respectievelijk zes en twee zullen worden.

Pirelli heeft voor droge weersomstandigheden de bandencompounds hard, medium, soft, supersoft en ultrasoft. Afhankelijk van onder meer de te verwachten temperatuur tijdens een raceweekend, alsook het type asfalt en de karakteristieken van het circuit selecteert Pirelli voor ieder raceweekend drie van de vijf bandencompounds. De teams hebben vervolgens een vrije keuze om dertien setjes met banden per rijder te kiezen, dit verdeeld over de drie soorten bandencompounds die Pirelli voor het desbetreffende raceweekend ter beschikking stelt.

Vanaf 2018 wil Pirelli een zesde bandencompound introduceren en daarvoor is het testwerk volop bezig. Deze week testte Ferrari al in het kader van de bandentests die Pirelli uitvoert ter voorbereiding van het seizoen 2018. Pirelli ontwikkelt daarbij net als vorig jaar de banden voor het komende seizoen, waarbij het dit jaar het voordeel heeft dat het in tegenstelling tot in 2016 kan gebruikmaken van de huidige F1-bolides. Vorig jaar moest het gebruikmaken van zogenaamde ‘mule-cars’, oudere F1-bolides die enigszins aangepast waren aan de nieuwe aerodynamische reglementen van 2017.

“Afhankelijk van de resultaten zullen we de hoeveelheid bandencompounds voor 2018 selecteren,” aldus Mario Isola van Pirelli. “Volgens mij gaan we naar zes bandencompounds, wat perfect mogelijk is.”

Volgens Pirelli staat er in het F1-reglement nergens vermeld hoeveel bandencompounds er ter beschikking gesteld moeten worden. Pirelli heeft daarin naar eigen zeggen de vrije keuze.

“Als je naar het reglement kijkt dan stellen wij de hoeveelheid bandencompounds voor aan de FIA. Meestal aanvaardt de FIA ons voorstel omdat er geen enkele reden is om het te weigeren.”

“Dit jaar homologeerden we tien verschillende bandencompounds, vijf basiscompounds en vijf reservecompounds,” besloot Isola.


Geschreven door Geoffrey Van den Elshout

Categorieën: Pirelli

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België