Porsche: “We hebben een terugkeer naar de F1 overwogen maar besloten het niet te doen”

23 april 2013 — Reeds jarenlang wordt er gespeculeerd dat een merk uit de portefeuille van de Volkswagengroep in de Formule 1 zal stappen. Porsche, dat daartoe behoort, heeft nu laten weten dat het een terugkeer naar de Formule 1 overwoog, maar dat het besloot om dat toch niet te doen.

image
Volkswagen, Lamborghini, Porsche, ... er zijn merken genoeg die tot de Volkswagengroep behoren en eventueel in de Formule 1 hun opwachting zouden kunnen maken. Jarenlang zijn er al geruchten, maar nooit kwam er een signaal dat één van deze merken ook effectief dichtbij het toetreden tot de Formule 1 stond.

Tot nu, want Wolfgang Hatz, hoofd van de research & development bij Porsche, liet tegenover Autocar weten dat de Duitsers overwogen hebben om opnieuw tot de Formule 1 toe te treden. Uiteindelijk zorgde het feit dat de Formule 1 niet voldoende overlapt met de ontwikkeling van straatwagens ervoor dat men besloot om niet terug te keren naar de sport.

“We zijn een sportwagenmerk,” zei Hatz tegenover Autocar op de Shanghai Motor Show. “Porsche heeft de overdracht tussen ontwikkelingen in de autosport en die voor straatwagens enorm belangrijk gevonden. We besloten twee of drie jaar geleden dat het dank ook belangrijk was dat Porsche opnieuw deel uitmaakte van een sporttak in de autosport, het ging daarbij tussen sportscars en de Formule 1.”

“De uiteindelijke beslissing was een meer dan logische. De Formule 1 was een alternatief maar er is weinig overlapping met de straatwagens. Er heerst ook heel wat publiciteit over de politieke spelletjes en de banden, terwijl er dan weer weinig aandacht is voor de motoren en het chassis.”

“De aërodynamica in de Formule 1 is ongelofelijk. Ze is echter ook zo extreem dat je er niets mee bent wanneer je aan een straatwagen aan het werken bent,” was het besluit van Hatz.

Dat is dan ook meteen de belangrijkste reden waarom Porsche er uiteindelijk voor koos om vanaf volgend seizoen opnieuw actief te zijn in de LMP1-klasse in plaats van de Formule 1.

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België