logo
 

Preview: De GP Van Duitsland: To FRIC or not to FRIC

18 juli 2014 — Kan Mercedes de concurrentie voorblijven met het wegnemen van het FRIC-systeem of blijven ze gewoon doen wat ze al het hele seizoen gedaan hebben, winnen, liefst in een dubbelzege?

image

Wie de afgelopen dagen in het buitenland zat of niet helemaal kan volgen, FRIC is een systeem dat verschillende teams, waaronder Mercedes, Red Bull, McLaren, Toro Rosso en Force India tot na de GP van Groot-Brittanië op de wagen hadden staan, dat de voor en achter ophanging hydraulisch met elkaar verbindt, en nog veel meer dan dat. Het is trouwens niet nieuw in de sport, maar is nu zodanig geperfectioneerd dat er een rechtstreekse lijn is ontstaan tussen het beïnvloeden van de aerodynamica en deze passieve-hydraulische ophanging tijdens het rijden dat het systeem als illegaal zou kunnen beschouwd worden.

Het systeem zou zonder probleem verder kunnen gebruikt worden, als de teams unaniem overeenkwamen het voor het komende seizoen te gebruiken met een verbod in 2015. Die eensgezindheid is er nog niet gekomen en dus heeft de FIA laten weten dat elk team dat het systeem gebruikt, na de race bij de stewards kan geroepen worden. De FIA concludeerde immers dat de huidige systemen zodanig geëvolueerd zijn dat het hydraulische systeem de aerodynamische prestaties verbetert.

image

Maar in welke mate de teams hier een voordeel uithaalden, daar wordt voorlopig niet veel over gezegd. Geruchten gaan dat het bij Mercedes zou gaan over meer dan een halve seconde per ronde en dat is gigantisch in F1 termen. Zij zouden het meest te lijden hebben aangezien Mercedes dan ook al bezig is met het perfectioneren sinds 2011. De afgelopen drie jaar zijn ze er in geslaagd het systeem te kunnen afstellen in de drie oefensessies voor elke race in tegenstelling tot de andere gebruikers waar het nog vaak met vallen en opstaan moet gebeuren.

Er wordt ons dus weer wat hoop gegeven dat Mercedes minder dominerend zal zijn en dat de winnaar minder voorspelbaar wordt, de race spannender en het kampioenschap nog onbeslist is. We gaan naar de race die het seizoen in twee gelijke helften verdeelt en daarmee zal komend weekend dan ook beslissend worden voor het vervolg. Zal FRIC de rangorde terug door elkaar halen en alsnog een Ferrari op het podium kunnen doen belanden, of is het wederom Mercedes dat de lakens uitdeelt, het team dat het hele seizoen lijkt te beheersen op alle vlakken.

image

Het is een Duits-Brits team met een Duitse naam en een hoofdzetel voor de F1 op Brits grondgebied. En ook hun piloten weerspiegelen die combinatie met Hamilton en Rosberg. Die eerste mocht zijn thuisrace op eigen bodem op het palmeres schrijven, benieuwd of Rosberg zonder FRIC hetzelfde mag doen. Het zou de eerste Duitser zijn van de huidige deelnemers die daarin zou slagen.

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België