Preview: GP van Abu Dhabi: Rosberg of Hamilton kampioen?

25 november 2016 — De GP van Abu Dhabi, de laatste race van het seizoen 2016, zal beslissen wie wereldkampioen wordt: Nico Rosberg of Lewis Hamilton?


Nico Rosberg en Lewis Hamilton gaan dit weekend uitmaken wie er wereldkampioen 2016 wordt. De ene Mercedes-rijder staat er wel beter voor dan de andere. Lewis Hamilton heeft een achterstand van twaalf punten, waardoor er slechts enkele scenario’s zijn waarbij Hamilton voor de vierde keer wereldkampioen wordt:

- Hamilton wint en Rosberg wordt vierde of lager
- Hamilton wordt tweede en Rosberg wordt zevende of lager
- Hamilton wordt derde en Rosberg wordt negende of lager.

In alle andere gevallen zal Nico Rosberg voor het eerst wereldkampioen worden. De Duitser heeft de meeste kans en dat beseft ook Hamilton: “Het is haast onmogelijk om Rosberg in te halen in Abu Dhabi. Maar ik mag en kan nog niet opgeven. Je weet nooit wat er kan gebeuren”, vertelt Hamilton. Nico Rosberg zegt dat hij deze race niet anders zal benaderen dan de andere: “Ik moet alles geven, want in topsport krijg je niets cadeau.”

Ook in het verleden werd het wereldkampioenschap beslist in Abu Dhabi. De strijd ging toen ook tussen beide Mercedes-rijders. Toen had Hamilton de betere papieren en werd wereldkampioen, nadat Rosberg een ERS-probleem kende.

De GP van Abu Dhabi staat nog maar recent op de kalender. In 2009 werd de eerste race er georganiseerd en het was meteen een groot succes. De race gaat bij zonsondergang van start, waardoor dit unieke beelden oplevert. Het circuit is 5 554 meter lang en op zondag worden er 55 ronden afgelegd. Er zijn twee DRS-zones op de twee lange rechte stukken, die gesplits worden door een chicane.

Vorig jaar won Nico Rosberg de GP van Abu Dhabi, nadat hij ervoor ook de GP van Mexico en Brazilië won.

Daniel Ricciardo is dit seizoen al zeker van de derde plaats in het kampioenschap, maar daarachter wordt het nog spannend tussen Sebatian Vettel en Max Verstappen. Het verschil tussen beiden is maar vijf punten in het voordeel van de viervoudig wereldkampioen. Ook dit wordt een duel om nauw in de gaten te houden. Kimi Raikkonen kan de vijfde plaats ook nog afnemen van Max Verstappen, want het verschil tussen de Nederlander en de Fin is veertien punten.

Verder zullen we afscheid nemen van twee iconen in de Formule 1: Felipe Massa en Jenson Button, hoewel de Brit in 2018 wel nog kan terugkeren. In 2017 wordt Massa vervangen door Lance Stroll en wordt Button vervangen door Stoffel Vandoorne. Daarnaast kan het ook de laatste race worden voor Pascal Wehrlein, Esteban Gutierrez en Felipe Nasr, want deze rijders hebben nog geen contract voor volgend seizoen.

Pirelli kiest in Abu Dhabi voor de zachtste bandensoorten: zacht, superzacht en ultrazacht.

Zoals verwacht wordt het tropisch warm in Abu Dhabi. Regen wordt er niet verwacht en de temperaturen klimmen op tot dertig graden en meer. Tijdens de race zakt de temperatuur naar zo’n 27 graden.

Tijdsschema GP van Abu Dhabi (Belgische tijd):
- Vrijdag 25 november 10:00 - 11:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 25 november 14:00 - 15:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 26 november 11:00 - 12:00: Derde vrije training
- Zaterdag 26 november 14:00 - 15:00: Kwalificatie
- Zondag 27 november 14:00: Race

Koop via onderstaande banner bij Bol.com en steun F1journaal.be

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

F1journaal.be heeft jouw steun nodig voor een nieuwe website!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België