Preview: GP van Abu Dhabi: Spektakel tijdens de seizoensafsluiter?

24 november 2017 — Herinnert u het zich nog, 26 maart van dit jaar, de eerste race in Australië? Negentien races verder zijn we aan het einde van het seizoen aangekomen: de GP van Abu Dhabi.


Het seizoen 2018 wordt zoals de laatste jaren afgesloten op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Door de overgang van dag naar nacht is de race een erg populaire seizoensafsluiter geworden.

Het circuit test alle aspecten van de wagen, waardoor er ook na de GP van Abu Dhabi nog een test wordt afgewerkt om de banden van Pirelli uit te testen. Het circuit is 5 554 meter lang, waardoor er op zondag 55 ronden worden afgelegd. Er zijn opnieuw twee DRS-zones, op de twee lange rechte stukken.

De drie sectoren van het Yas Marina circuit zijn vrij verschillend. De eerste sector kent snelle bochten, de tweede wordt gekenmerkt door de lange rechte stukken, terwijl de laatste sector vooral trage bochten heeft en dus erg technisch is. Voor ieder wat wils dus. Er zijn een aantal hevige remzones, maar ook een goede tractie is nodig in de tragere bochten, chicanes en hairpin.

Omdat de eerste en derde vrije training in het zonlicht worden afgewerkt, is de tweede vrije training erg belangrijk om nuttige informatie te verzamelen voor de race op zondag, aangezien die op hetzelfde tijdstip wordt gereden. Tijdens de kwalificatie en race dalen de temperaturen immers, waardoor de balans op de wagen snel verandert.

In het kampioenschap wordt er na de titel voor Lewis Hamilton vooral gekeken naar de strijd om de tweede plaats tussen Sebastian Vettel en Valtteri Bottas. De Ferrari-rijder heeft een voordeel van 22 punten, waardoor het moeilijk wordt voor Bottas om Vettel nog in te halen. Ook de strijd om de vierde plaats is nog niet beslist, met een voordeel voor Daniel Ricciardo van zeven punten op Kimi Räikkönen, die de laatste drie races steeds op het podium stond.

De meest succesvolle rijders in Abu Dhabi zijn Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, die er elk drie keer wonnen. Verder wonnen Kimi Räikkönen en Nico Rosberg er elk één keer.

Na enkele races op circuits die nieuw waren voor Stoffel Vandoorne, racet de Belg dit weekend opnieuw op bekend terrein. Hij reed er immers in 2014 en 2015 al in de GP2, waarin hij steeds de lange race wist te winnen. Verder testte hij er al met een F1-bolide tijdens de bandentest van Pirelli. Vandoorne liet weten zijn seizoen met een goed resultaat te willen afsluiten, nadat hij in Brazilië niet verder kwam dan de eerste twee bochten. Lukt het de Belg om punten te scoren en voor teamgenoot Fernando Alonso te eindigen in het kampioenschap? Beide McLaren-rijders zijn immers met twee punten gescheiden van elkaar, in het voordeel van Fernando Alonso.

Pirelli kiest voor de zachtste banden voor dit weekend: de ultrazachte, superzachte en zachte banden.

Zoals verwacht wordt er geen regen voorspeld in Abu Dhabi, met zo’n 27 graden.

Tijdsschema GP van Abu Dhabi (Belgische tijd):
- Vrijdag 24 november 10:00 - 11:30: Eerste vrije training
- Vrijdag 24 november 14:00 - 15:30: Tweede vrije training
- Zaterdag 25 november 11:00 - 12:00: Derde vrije training
- Zaterdag 25 november 14:00 - 15:00: Kwalificatie
- Zondag 26 november 14:00: Race

image

Verwante nieuwsitems

image

F1Journaal Specials

GP van België