logo
 

Preview: GP van Abu Dhabi: Wie wint de titel?

20 november 2014 — Abu Dhabi: de race van de dubbele punten. Eindelijk is het zover, het moment waar iedereen op heeft gewacht: Wie wordt wereldkampioen? De titel bij de constructeurs is gegaan naar Mercedes. Wie wereldkampioen wordt, weten we dit weekend. Er wordt een harde strijd verwacht tussen de twee kanshebbers op de wereldtitel: Lewis Hamilton en Nico Rosberg.

image
Het is alweer de zesde GP van Abu Dhabi op het Yas Marina circuit. Deze Grote Prijs was al eerder de seizoensfinale, maar dit seizoen moet de race beslissen over wie wereldkampioen wordt. Het is een circuit gelegen langs het water, dus er worden weer fraaie boten verwacht dichtbij het circuit. Het Yas Marina circuit doet door de boten denken aan Monaco. De race wordt ook verreden tijdens valavond, waardoor de rijders in de schemer rijden naarmate de race vordert. Verder is er een hotel vlak op het circuit. De baan loopt dan ook echt onder het hotel door. Als laatste is het einde van de pitstraat opvallend. Want de rijders moeten, om de baan terug op te komen na een pitstop, in een tunnel rijden. Dit is het enige circuit waar dit het geval is.

Het Yas Marina circuit is 5 554 meter lang met in totaal 21 bochten: negen naar rechts en twaalf naar links.  Er zijn twee DRS-zones waar de rijders hun achtervleugel mogen plat leggen om de topsnelheid te verhogen. Er worden op zondag 55 ronden verreden tijdens de overgang van dag naar nacht.

In de vorige edities, heeft Vettel drie maal kunnen winnen. Daarnaast wonnen Hamilton en Räikkönen elk één keer. Van de voorgaande vijf races, heeft er slechts één rijder van op pole kunnen winnen. Als we de resultaten van Hamilton en Rosberg met elkaar vergelijken, dan heeft Hamilton een voordeel. Hamilton heeft al een keer gewonnen en stond al twee keer op het podium. Daarnaast vertrok Hamilton al twee keer vanop pole. Rosberg deed het wat minder dan zijn teamgenoot. De Duitser stond vorig jaar op het podium, als derde.

Alle ogen zijn natuurlijk gericht op Hamilton en Rosberg. Het verschil tussen de twee teamgenoten is zeventien punten. Door de dubbele punten kan dit verschil zomaar verdwenen zijn. Maar wat verder in het klassement wordt het ook nog spannend. Het gevecht om de vierde plaats in het klassement is nog volop aan de gang. Momenteel is Vettel vierde. Alonso staat vijfde met twee punten minder. Bottas heeft dan weer een punt minder dan Alonso. Dus tussen de vierde en zesde plaats in het kampioenschap zijn er drie punten verschil. Tussen deze drie rijders is dus nog alles mogelijk. In het constructeurskampioenschap lijkt alles vast te liggen, maar je weet nooit wat er nog kan gebeuren tijdens de laatste race.

De laatste race van het seizoen is voor Jean-Eric Vergne de laatste kans om zich te bewijzen tegenover Toro Rosso. De Fransman hoopt er immers op dat hij volgend seizoen de teamgenoot van Max Verstappen kan worden. Verder wordt er ook veel afscheid genomen tussen teams en rijders. Sebastian Vettel en Red Bull gaan uit elkaar en ook Ferrari en Alonso kiezen elk een ander pad. Het is ook de laatste race voor Kvyat in een Toro Rosso, voordat hij naar Red Bull vertrekt.

Caterham is er in geslaagd om in Abu Dhabi te kunnen racen. Marussia daarentegen heeft de reis naar Abu Dhabi niet gehaald. Bij Caterham was er wel nog enige twijfel over welke rijders er in de bolides zouden plaatsnemen. Marcus Ericsson heeft immers vroegtijdig gebroken met Caterham. Maar het staat nu vast dat Kamui Kobayashi en Will Stevens een zitje hebben gekregen voor de GP van Abu Dhabi. Will Stevens rijdt officieel in de World Series by Renault en heeft eerder al een test voor Caterham afgelegd. Daarnaast heeft Stevens ook al geoefend in de simulator. Nu krijgt hij de kans om een volledig weekend af te leggen in een Formule 1 bolide.

Naast Will Stevens zien we ook nog twee andere nieuwe gezichten op vrijdag. Bij Lotus mag Esteban Ocon plaatsnemen achter het stuur tijdens de eerste vrije training. Ocon is Europees kampioen in de Formule 3 en was de grote concurrent van Max Verstappen. Ook Adderly Fong neemt een training voor zich. Hij krijgt de kans van Sauber om zich te bewijzen.

Pirelli heeft ervoor gekozen om de volgende banden mee te nemen naar Abu Dhabi: soft en supersoft.

Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen. Er wordt, zoals verwacht, een maximum van dertig graden voorspeld. Omdat de race in de avond wordt verreden, zal de temperatuur wel nog wat dalen. Maar de kans op regen is nihil.

Het programma voor dit weekend, Belgisch uur:
- Eerste vrije training: vrijdag 10 uur
- Tweede vrije training: vrijdag 14 uur
- Derde vrije training: zaterdag 11 uur
- Kwalificatie: zaterdag 14 uur
- Race: zondag 14 uur

Hamilton en Rosberg kunnen dus volop tegen elkaar strijden en hopelijk zien we dan ook een open gevecht tussen de twee kemphanen. Op zondag zullen we, als alles goed gaat, tegen vier uur in de namiddag weten we wie zich voor een jaar de nummer 1 mag noemen van de grid.

Koop nu Apple Airpods Pro voor de laagste prijs ooit !!!

Verwante nieuwsitems

F1Journaal Specials

GP van België